Odsouzený Rath je ve hledáčku exekutora. Nezaplatil druhou polovinu peněžitého trestu

31. srpen 2020

Na Davida Ratha míří exekuce. Soud od něj nevymohl druhou polovinu desetimilionového peněžitého trestu, a proto se obrátil na exekutora, informovala Česká televize. Krajský soud v Praze již dříve nevyhověl žádosti pravomocně odsouzeného Ratha, aby mu druhou část peněžitého trestu prominul. Jako alternativu nabízel bývalý hejtman exekuci části domu, který vlastní spolu se svým bratrem.

„Vymáhání uhrazení druhé poloviny peněžitého trestu uloženého Davidu Rathovi již bylo předáno exekutorovi, který povede standardní exekuční řízení,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá České televizi. Výsledek ale zatím podle ní nelze předjímat.

Rathovi uložil soud peněžitý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku v Buštěhradu na Kladensku. První polovinu trestu uhradil Rath již letos v únoru. 

Bývalý hejtman a exministr zdravotnictví většinu svých nemovitostí prodal pod cenou rodině a vyvedl ho tak z dosahu justice, jak Český rozhlas informoval již na konci června. Využil tak situace, kdy mu soudy uvolnily do té doby zaplombovaný majetek. 

Rath dostal loni v červnu za přijímání úplatků při výběrovém řízení na opravu Buštěhradu sedmiletý trest vězení. Soud mu nařídil zaplatit deset milionů a na sedm let mu zakázal působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Stanovil také náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, že by Rath peněžitý trest neuhradil.

Spustit audio