Odstavené autovraky překážejí v pražských ulicích. Radnice se jich nemůže zbavit

22. leden 2020

Vypadá jako vrak, ale podle zákona to vrak není. Takových aut jsou v ulicích Prahy stovky. A nechat je odvézt je podle radnic městských částí skoro nemožné. Pomoct by mohla novela zákona o pozemních komunikacích, kterou ve středu schválili poslanci.

Červená dodávka na jedné z ulic ve Strašnicích už nejspíš dlouho nikam nejela. Má vypuštěné pneumatiky, chybí jí zrcátko a je posprejovaná.  Praha 10 o ní ví, nedokáže ji ale z ulice dostat. Podle stávající legislativy totiž ještě nejspíš není vrak. „Je tam velmi vágní definice toho, co je vrak. Je to vlastně zjevně technicky nezpůsobilé vozidlo, ale nějaká větší specifikace není úplně jasně definována,“ popisuje starostka Prahy 10 Renata Chmelová z uskupení Vlasta. Takových aut stojí v této městské části podle jejího odhadu asi 500.

Červená dodávka na jedné z ulic ve Strašnicích už vypadá jako vrak. Přesto ho nemůže nechat radnice odtáhnout

Potýkají se s nimi i u sousedů v Praze 3. „Támhle je to tmavě modré auto. Dlouhodobě tady parkuje a minimálně nemá technickou kontrolu, a když se na něj kouknete, tak má vepředu vyfouklý kolo,“ říká starosta Jiří Ptáček z TOP09. A co je podle legislativy autovrak? „Pokud to má motor a všechna kola, tak nám to prostě zamítnou a řeknou, že to autovrak není a že to odtáhnout nelze.“  

Novelu zákona obě radnice vítají. Podle ní by obce měly právo odvézt odstavená auta, která by neměla víc než půl roku platné osvědčení o technické způsobilosti.

Novela předpokládá, že vlastník komunikace by provozovatele automobilu nejprve vyzval, aby vozidlo podrobil pravidelné technické prohlídce, nebo je odstavil jinam. Pokud by provozovatel nereagoval, mohl by odstranit vůz na náklady provozovatele až po dvou měsících. Provozovatele by také musel informovat o tom, kde si může automobil vyzvednout. V případě, že by provozovatel o vozidlo nejevil zájem, vlastník komunikace by je mohl vydražit, případně nechat zlikvidovat.

Sněmovna do předlohy vložila i návrh Jana Čižinského (KDU-ČSL) a dalších poslanců z jiných stran, který umožní snazší obnovování parkovacích oprávnění v parkovacích zónách. Obce budou mít právo nahlížet do patřičných registrů a samy si ověřovat údaje o žadatelích.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio