Oheň ničí České Švýcarsko už třetí den. Hasiči museli v noci evakuovat obyvatele a turisty z Hřenska

26. červenec 2022 08:20

Už třetí den hasiči v národním parku Český Švýcarsko bojují s rozsáhlým požárem. V noci na úterý evakuovali v Hřensku asi 50 lidí z pravého břehu řeky Kamenice.

Kvůli sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kterou evakuovali už v pondělí.

Kouř a dým z rozsáhlého požáru je vidět a cítit i v jiných částech republiky, podle hasičů se šíří v pásu téměř přes celou republiku.

Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova se oheň rozšířil především kvůli větru, který včera odpoledne a večer foukal.

„Zasažená je teď část národního parku až k obci Mezná na východě, severním směrem se oheň rozšířil až do Německa, kde hoří oblast Großer Winterberg, určitá ohniska se objevují i ve vzdálenějších částech Saského Švýcarska,“ přiblížil Salov.

Turisté by proto podle něj rozhodně neměli jezdit do oblasti Hřenska nebo na Vysokou Lípu. „Pokud je ale někdo na dovolené, tak nedává smysl, aby někdo rušil pobyt v Krásné Lípě nebo v Jetřichovicích – tím by jen zasadil ránu tamním poskytovatelům služeb,“ doplnil Salov.

Správa národních parku v současnosti uvažuje nad žádostí o vydání obecného zákazu vstupu do lesa. „Jsme si ale vědomi, že takovéto opatření dodržují lidé, se kterými se dohodnout dá, ale neeliminuje to riziko pramenící od lidí, kteří jsou odhodláni nic nedodržet,“ uzavírá mluvčí parku Tomáš Salov.

Spustit audio

Související