Okolí Řevnic jsem pořádně poznal až v koronavirovém období, říká s úsměvem muzikant Ondřej Hejma

26. březen 2021

Zpěvák skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma býval kluk z Dejvic. Tam se narodil, chodil do jedné třídy s Petrem Šabachem a vyrůstal ve stínu slavného Hotelu International. Když ale poznal svoji budoucí ženu, která pochází z Řevnic na Praze-západ, bylo jasné, že až založí rodinu, přestěhují se právě tam. Jak si k Řevnicím postupně budoval vztah a proč to tam dnes má opravdu rád, o tom si povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Už když začal na konci 70. let do Řevnic dojíždět, skamarádil se s místní kapelou a začal s ní hrát a jezdit po koncertech po okolních vesnicích. Natrvalo se do Řevnic přestěhoval v roce 1982. „Já se přiznám, že jsem typická městská krysa. Já třeba nechodím na houby, přičemž to jsou zrovna okamžiky, kdy člověk poznává to okolí. Takže se dá říct, že byť tam žiju už skoro čtyřicet let, tak jsem v podstatě to místo neznal,“ říká otevřeně Ondřej Hejma.

To se ale teď zásadním způsobem změnilo. A to díky koronavirovému období. „Jak byla ta karanténa a člověk musel být doma, tak jediné, co bylo možné dělat, byly procházky. A já jsem chodil opravdu každý den. Udělal jsem tak deset kilometrů. A najednou jsem poznával to okolí, o kterém jsem předtím vůbec nic nevěděl,“ vysvětluje muzikant.

A tak objevil třeba kopec Hvíždinec, kde je nádherná vyhlídka a romantický kus lesa. S celou rodinou chodil do Bělče na farmu, kde si kupovali čerstvé mléko. „A chodili jsme taky na Karlštejn, což je krásná cesta přes Třebaň, kolem památné tisícileté lípy a potom do kopce. A někdy jsme to protáhli až do Berouna,“ popisuje Ondřej Hejma. „Pro mě ty Řevnice uprostřed toho maléru doslova rozkvetly.“

Jeho život je spojený i s řekou. „S manželkou jsme jezdili vodu, Berounku. Tu jsme sjížděli až odněkud od Plzně, z Chrástu. A to člověk táboří a pádluje a pak přijede do Řevnic, vystoupí z lodě a jde domů,“ směje se zpěvák.

Kromě toho se Ondřej Hejma celý život věnuje sportu. „Já jsem se vždycky snažil ten život muzikanta, který není úplně zdravý, kompenzovat sportem. Hrál jsem fotbal, později tenis. To byla v podstatě povinnost, když člověk žije v rodišti slavné tenistky Martiny Navrátilové.“ V 90. letech ovšem doslova propadl golfu. „A to jsem netušil, v jakém ráji jsem se ocitnul, protože ve středních Čechách je na každém kroku golfové hřiště. Začínal jsem na Líšnici, pak jsem přešel na Karlštejn, potom postavili hřiště v Berouně, pak je tam Vysoký Újezd, Lipence. Prostě ráj,“ uzavírá Ondřej Hejma.

Co dalšího mu přineslo koronavirové období, jak si užívá už čtyřicetileté působení ve skupině Žlutý pes a jaký má pocit ze svého nového alba, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio