Okopávají, zalévají a je jim dohromady skoro 400 let. Čtyři klientky domova pro seniory v Novém Strašecí vzorně pečují o záhony

2. srpen 2022 11:00

Během letních dnů se čtyři klientky domova seniorů v Novém Strašecí nejraději starají o zeleninové záhony. Kvůli horku je ale zalévají a okopávají vždy brzy ráno. Odpoledne jim je pak odměnou osvěžující svačina.

Domov pro seniory v Novém Strašecí navštívila reportérka Karolína Burdová. Zdejší zahradu se zeleninou, bylinkami a květinami, o kterou pečují čtyři seniorky, totiž může závidět leckterý pěstitel.

Jako každé ráno tu květinové záhony zalévá také paní Libuše. Kromě ní o záhony pečují další tři klientky domova. A to je jim dohromady skoro 400 let.

"Mně je 91 a tady okopávám zahrádku. Moc mě to baví, doma jsem to také léta dělala," říká jedna ze seniorek, která se právě energicky ohání motyčkou.

Klientky Domova seniorů v Novém Strašecí se starají o zahradu

"Člověk je musel až trošku krotit, protože když jsem je viděla s těma motykama, jak jely a jely, a to si zahrádku ještě rozšířily. Musela jsem na ně jít, aby si trošku orazily. Jsou to opravdu ženský neskutečně šikovný," chválí svoje klientky zaměstnankyně domova Adéla Belušová.

Seniorky založily bylinkovou zahrádku s mnoha různými druhy rostlin. Na vyvýšených záhonech pěstují zeleninu... mrkev, hrášek, saláty, okurky, fazole, kedlubny a další. Na zahradě nechybí ani skleníky, kde pečují o rajčata a papriky nebo pyramidový záhon s jahodami.

Díky čerstvě sklizenému ovoci je horko v letních dnech o něco snesitelnější. Bylinky zase podle ředitelky domova Miluše Jůnové ochutí vodu na pití a zelenina jídelníček klientů odlehčí:

"Když má třeba kuchyň na jídelníčku jídlo, ke kterému by se hodil salát, tak se domluví. Děvčata salát přinesou, kuchyň to zpracuje a klienti si na něm potom pochutnávají."

Díky čtyřem aktivním seniorkám tak mají v domově pravidelně svěží chutnou zeleninu a krásně kvetoucí rostliny. Samotné pěstování klientky ale především baví a udržuje je v kondici.

Klientky Domova seniorů v Novém Strašecí se starají o zahradu
autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio