Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí už 10 let pokračuje v udržování dávných tradic

26. leden 2020

Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí má velkou tradici i historii, která sahá až na konec 19. století. Ve 2. pol. 20 st. spolek nakonec zanikl, nicméně za sebou zanechal obrovské množství práce. V roce 2010 přišel s nápadem obnovení tradice spolku jeho současný předseda Jiří Říha. Za deset let spolupráce obnovili a vybudovali několik studánek a stezek. Jako poslední počin vznikla nově založená školka místní třešně v obci Skramouš.

V roce 1892 se několik zakládajících členů spolku s velkým nadšením pustilo do zkrášlování svého milovaného městečka Mšena a jeho okolí, které je umístěno v malebném Kokořínsku. Za více než půl století vybudovali množství odpočívadel a romantických altánků, a postarali se o zachování krajových odrůd ovocných stromů, pečovali o vyhlídky do kraje a vyznačovali turistické trasy po okolní krásné přírodě. Bohužel jak šel čas a politické změny, ve 2. pol. 20 st. spolek nakonec zanikl.

Bez nadšení to nejde

O jeho obnovu a navázání na mšenskou tradici se před 10 lety pokusil stávající předseda spolku, Jiří Říha. V roce 2010 se rozhodl zvelebit a opravit starou Hloveckou studánku na okraji Mšena, která byla pro mšenské prvním zdrojem pitné vody a s vědry sem pro vodu chodívali i lidé z dalekých obcí. Pomocnou ruku tehdy přidal kamarád Mirek Živný. Právě tehdy vznikl nápad obnovit tradici původního Okrašlovacího spolku pro Mšeno z roku 1892 a ve zvelebování mšenského okolí pokračovat po vzoru místních rodáků. Na první ustavující schůzi byli pouze tři. Jiří Říha, Mirek Živný a jeho syn. Postupně se přidávali další kamarádi, a jak dnes Jiří Říha vzpomíná, ze všeho nejdůležitější bylo zapálit u všech nadšení. Hlavní snaha všech ale byla, navázat na své předky a inspirovat se jejich péčí o Mšeno a okolí.

Deset společných let přineslo množství úspěšných projektů

Dnes má Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí celkem 15 členů. Samozřejmě, všichni nemají pokaždé čas. Společně fungují už 10 let a podařilo se jim již obnovit a zvelebit mnoho míst v okolí. Postupně byla vybudována úvozová Jezevčí stezka na Romanově, studánka v Sedlci, ptačí budka ve tvaru místní roubenky, informační cedule po okolních turistických trasách a mnoho dalšího…Spolek také pořádal výstavu velkoformátových fotografií v budově městského koupaliště a organizuje „Vycházky po stopách Cinibulkových“, které odkazují na život a dílo místního propagátora turistiky Bedřicha Cinibulka. Hlavním hybatelem všech aktivit je už 10 let Jiří Říha, kterému pomáhají nejvěrnější pomocníci a přátelé. I oni se ale bohužel už setkali s vandalismem. Přiznávají, že někdy dělají i aktivity, které by měly být v péči místního zastupitelstva. Zatím se nad touto skutečností nikdo příliš nepozastavuje, důležité je, že okolí Mšena je stále krásnější. Ostatně, „okrašlování“ má spolek už v samotném názvu. Obnova tradice je sice krásný počin, ale dost náročný. Čím více míst se zvelebí a opraví, tím více je práce s údržbou. Kdo má ze spolku čas, vezme křovinořez a jde něco posekat a prořezat.

Nově vysázená školka třešní v obci Skramouš

Třešně, které se vrací zpět do svého původního stanoviště

Jedním z posledních záslužných činů je výsadba nové školky místní staré odrůdy třešně u obce Skramouš nedaleko Mšena. Školka vznikla na pozemku jednoho ze členů spolku, Josefa Havla, který velmi pomáhá s péčí o stromy. Třešně jsou vysázené v dlouhých řadách. Jsou to podnože třešně ptačí, na které již brzy ve výšce korunky budou v předjaří naroubovány místní ušlechtilé odrůdy třešní - Mšenská Jánovka, Mšenská žlutka, třešeň Hradská nebo Perla z Bezdězu. Až budou stromky pěkně založené, budou se přesazovat do krajiny k polním cestám a k méně frekventovaným silnicím. Díky Okrašlovacímu spolku pro Mšeno se tak původní místní tradiční odrůdy znovu dostanou do přírody.

na tyto třešně ptačí budou v březnu naroubovány místní tradiční odrůdy, které se postupně vrácí do svých původních stanovišť
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka