Oldfluencer Vašek ukazuje, že na věku nezáleží. I v důchodu se můžete naučit něco nového

31. leden 2023

Říká si Oldfluencer Vašek a natáčí krátká videa na facebook a instagram. Ukazuje na nich seniorům, jak na moderní technologie. Chytrý telefon nebo tablet se může stát vaším kamarádem, i když jste už nějaký ten pátek v důchodu.

Oldfluencer Vašek, tedy Václav Ježek nejstarší, bydlí na samotě u lesa. O svém životě natáčí krátká videa a zábavnou formou ukazuje svým vrstevníkům, že se nemusí bát pracovat s digitálním fotoaparátem nebo chytrým telefonem. On sám u počítače příliš dlouho nevysedává. I když už je v důchodu, tak stále ještě pracuje a volný čas mu zabírají jeho koníčky. Což dokládají i fotografie z jeho výletů i video ze zahrady u domu, kde lidem ukazuje nový pojízdný kurník pro slepice, který si koupil přes internet.

„Nikdy jsem nový telefon sám nenastavoval. Vždy mi s tím pomohl některý ze synů. V prodejně mi také nabídli pomoc, ale prý to není nic složitého, tak to zkusím tentokrát sám, “ říká oldfluencer Vašek na jednom z videí, kde názorně ukazuje vrstevníkům, že uvést do provozu chytrý telefon není zas tak složité. Při tvorbě videí spolupracuje se syny, kteří mu pomáhají natočený materiál sestříhat.

Jsme vlastně stále mladí

Pracovat s digitálními technologiemi se učil nejprve sám, potom se ale zapojil do internetového kurzu Digitální odysea. „Naučí vás to fotit, naučí vás to hledat v mapách, naučí vás to, jak správně platit přes internet a jak nenaletět,“ ukazuje webové stránky, které jsou určené přímo pro seniory. Babičky a dědečkové si tam mohou sami či s pomocí vnuků zdarma vyzkoušet, co je zajímá. Najdou tam informace o tom, co jsou to aplikace v telefonu a k čemu se jim mohou hodit, jak vypadá internetová banka nebo jak si zabezpečit telefon.

Václav Ježek se stále učí něco nového. Telefon využívá nejenom k focení a výuce angličtiny, ale také třeba k tomu, aby zjistil, jaký ptáček zrovna sedí na krmítku před domem anebo jaká rostlina mu vyrašila na záhonku. Nejvíc ho teď ale baví vystupování s pěveckým souborem Gaudium. Letos se chystá také na oslavu 50. výročí založení divadelního souboru Dividýlko ve Slaném, jehož je členem.

Na výměnu starého tlačítkového telefonu za chytrý telefon prý nikdy není pozdě. Velký telefon má řadu výhod a nabízí spoustu jiné zábavy než jenom dívání se na televizi. „Milí senioři, jsme vlastně pořád mladí, tak se toho nebojte. Máte na to dost času tím, že jste doma. Důležité je zkrátka jít do toho,“ vzkazuje všem vrstevníkům.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.