Oldu Říhu rozčílila Praha, a tak se přestěhoval do Chrášťan

22. květen 2020

Asi bystě těžko hledali někoho, kdo nezná kapelu Katapult. Na hudební scéně září už víc než 50 let. Její frontman Olda Říha je sice rodilý Pražák, ale už 40 let žije ve středních Čechách. Je to ideální host do pořadu Pavla Vítka Tady to znám.

„Praha mě hodně brzo rozčílila, protože jsem spíš na klid. Tak jsem se už někdy v roce 1977 rozhodl, že se z té Mozartovy ulice odstěhuju. A osud mi to tak krásně nahrál, že jsem sehnal krásný baráček v Chrášťanech,“ vysvětluje Olda. Co na tom, že jsou Chrášťany jenom asi kilometr od Prahy.

„Ta vesnice mě fascinovala, že tady vyjdeš na ulici, potkáš kámoše a všechno jde. To se dneska nevidí všude.“ Po 40 letech se ale rozhodně nepovažuje za náplavu. „Jsem tady doma,“ říká a dodává, že je vlastně dojatý, že se mu povedlo bydlet v místě, kde se čas úplně zastavil.

Denně chodí na hodinu nebo i na dvě na procházku. Z Chrášťan se může vydat na všechny čtyři světové strany. „Mám jedno místo, které je nejoblíbenější. Jdu sám, kolem pole, příroda. Je tam i kamenný most, možná 500 let starý. Nikdo nikde není. A já jdu tím polem, vytěsňuju špatné myšlenky a relaxuju. Ale kde přesně to je, to určitě neprozradím.“

autor: sap
Spustit audio