Olga Dostálová: Nejrizikovější pro vznik rakoviny je kouření, škodí i alkohol

31. říjen 2013

S radioterapeutkou MUDr. Olgou Dostálovou, CSc. jsme si povídali o příčinách vzniku rakoviny.

Hovořili jsme o nejrizikovějších faktorech. Probírali jsme, jak je to s vazbou výskytu zhoubných nádorů na určitý věk. Mluvili jsme také o roli dědičnosti na vzniku zhoubných nádorů.

U Evropanů se v průběhu života rakovina diagnostikuje u každého třetího člověka. Před pár desítkami lety to bylo u každého čtvrtého člověka. Výskyt nádorů se tedy zvyšuje.

Zhoubné nádory jsou na druhém místě v úmrtnosti

Zhoubné nádory jsou statisticky v úmrtnosti na druhém místě, hned po srdečně cévních onemocněních. Zatímco na srdečně cévní nemoci umírá 52 procent mužů a 57 procent žen, na zhoubné nádory umírá 23 procent mužů a 20 procent žen.

Nejjednodušší cesta, jak poznat své předky - na hřbitově

Čím je člověk starší, tím více je ohrožen rakovinou. Po 50. roce života jsou lidé postiženi tímto onemocněním mnohem častěji než mladší lidé. Pravděpodobnost onemocnění nádorem nad 75 let je 100krát vyšší než v dětském věku.

Důvody zvýšení počtu případů rakoviny

Především je to stárnutím populace, celkovým zvyšováním přežití. Za druhé je to paradoxně způsobeno blahobytným životním stylem, nadbytkem potravy, malým výdejem energie při nedostatku pohybu.

A za třetí je to lepší diagnostikou. „Dříve řada zhoubných nádorů unikla diagnóze, což platilo například o rakovině prostaty,“ shrnuje svou několik desítek let trvající lékařskou praxi radioterapeutka Olga Dostálová.

Rentgenový snímek počínajícího nádoru v levé plíci

Nejrizikovějším faktorem je kouření

Jednoznačně prokazatelný a mnoha výzkumy potvrzený je rizikový faktor kouření, tím více, pokud je spojený s nadužíváním alkoholu. Kouření představuje 35 procent všech úmrtí na nádory. Má na svědomí 90 procent nádorů plic.

Kromě tohoto orgánu ohrožuje kouření dutinu ústní, hrtan, jícen, slinivku břišní, žaludek, močový měchýř nebo prs. „Soudí se, že i čípek děložní nebo mužský pohlavní úd může být kvůli kouření člověka ohrožen vznikem zhoubného nádoru,“ konstatuje Olga Dostálová.

Pokud dotyčný přestane kouřit, tak po 10 letech je riziko o málo vyšší než u zdravé populace.

autoři: Alima Martinová , Olga Dostálová
Spustit audio