Omezení provozu nemocnice v Kutné Hoře se odkládá. Kraj o tom bude jednat v lednu

12. prosinec 2018 08:27

Nemocnice v Kutné Hoře chtěla od ledna zrušit všechna akutní lůžka na chirurgii. Oddělení se mělko specializovat jen na plánované operace a následnou chirurgickou péči. Situací v této nemocnici se ale bude ještě zabýva vedení Středočeského kraje 7. ledna. 

"Podle informací, které máme k dispozici, vedení Oblastní nemocnice Kolín, a.s., v současné době řeší otázku personálního zajištění chodu chirurgického oddělení, které se potýká s akutním nedostatkem lékařů. Pevně věříme, že k žádnému uzavírání oddělení nedojde a odpovídající řešení se najde," uvedla mluvčí kraje Helena Frintová.

S plánovaným omezením nesouhlasí ani vedení Kutné Hory. Poukazuje na to, že zachování rozsahu péče bylo smluvně stanoveno jako podmínka při někdejším převodu kutnohorské nemocnice na kraj.

Frintová uvedla, že hejtmanství považuje město za svého partnera, respektuje uzavřené smlouvy a dále s ním bude ohledně zajištěné péče v kutnohorské nemocnici jednat. "Budoucností nemocnice se bude zabývat Rada Středočeského kraje na svém zasedání 7. ledna 2019, kdy v rámci její působnosti jediného akcionáře Oblastní nemocnice Kolín, a.s., proběhne valná hromada," uvedla. Na jednání bude přizván i ředitel Chudomel

"Už v současné době tam nejsou na lékařských postech tak, aby nemocnice mohla poskytovat akutní péči 24 hodin denně sedm dní v týdnu," uvedl na počátku týdne Petr Chudomel, ředitel Oblastní nemocnice v Kolíně, pod kterou kutnohorská nemocnice spadá.

Celkem 36 akutních lůžek by se podle něj měla přeměnit na lůžka následné péče.

Akutní operace by se podle Chudomela měly provádět v kolínské nemocnici, ta kutnohorská by sloužila pouze k plánovaným cévním 

Omezený provoz čeká i chirurgickou ambulanci. Ta současná funguje nonstop, v příštím roce se ordinační hodiny změní. "Ve všední den počítáme s otevřením ambulance od 8 do 16 hodin, o víkendu a ve svátek pak minimálně nějakých deset hodin. Přesný režim ještě není rozhodnutý," konstatoval ředitel. 

autor: Michal Trnka
Spustit audio