Ondřej Balatka: Cesta z úřednické židle k lisu na olej

19. říjen 2020

Někdy je potřeba začít znovu a jinak. Donutí nás k tomu situace v rodině, zdravotní stav nebo potřeba hledat nové zaměstnání. Ondřej Balatka byl léta úředníkem, ale pak mu pošramocené zdraví napovědělo, že by měl uvažovat o zásadní změně. A tak se zrodila malá lisovna oleje.

Ondřej Balatka vypráví svůj příběh: „Říká se, že člověk musí nejprve narazit, aby si uvědomil, jaké jsou v životě priority. Můj příběh se začátky lisování olejů je podobný. Po letech, kdy jsem se vlastní stravou moc nezabýval a žil pod silným stresem, jsem skončil s kolapsem organismu a diagnózou těžké vrozené hypertriglyceridémie v nemocnici. Lékaři byli nekompromisní, takže jsem musel začít počítat množství tuků u všech základních potravin a zkoumat, z čeho a jak můžu vařit. Vaření mě vždycky bavilo, takže mi můj kolaps pomohl najít cestu ke zdravější a vyváženější stravě.

V nemocnici jsem měl času dost. Kromě toho, že jsem začal přemýšlet nad tím, jak žiju a co celý den jím, jsem si zároveň začal uvědomovat, že chci změnit způsob života. Chtěl jsem se v další fázi života věnovat něčemu, co má smysl a co jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Už jsem nechtěl denně dojíždět do kanceláře, vysedávat na schůzích a honit termíny.

Pro lisování shání semena od českých dodavatelů

Na začátku jsem trochu tápal, ale moje partnerka, která vystudovala aplikovanou ekologii, mne postrčila tím správným směrem. Lisování olejů pak přišlo úplně přirozeně, úřednický život jsem pověsil na hřebík a vykročil vstříc tomuto dobrodružství. Musel jsem se naučit, jak vybrat ta nejkvalitnější semínka, jak správně pracovat s lisem, i to, jak oslovit zákazníky. Samozřejmě to často bylo metodou pokus - omyl.

Osobně jsem objel půl republiky, abych získal kontakty na dodavatele semen a sehnal ta nejlepší semena vhodná pro lisování. Po večerech jsem studoval materiály a podklady týkající se výživových hodnot olejů a výhod i nevýhod jednotlivých druhů, a také jsem trávil dny na úřadech sháněním všech potřebných povolení a souhlasů.“

Ondřej Balatka se s podporou rodiny pustil naplno do práce. Přes řadu překážek a těžkostí se rodinná lisovna oleje v Zadní Třebani rozjela. Zpracovává v RAW kvalitě modrý mák od Březnice, technické konopí, ostropestřec z podhůří Orlických hor a tmavou sarepetskou hořčici z oblasti pod horou Říp.

Spustit audio

Související