Ondřej Konrád: K vládě blíž. Anebo ne?

17. duben 2018

Česká veřejnost je půl roku po volbách už dost otrlá a od různých jednání na téma sestavení vlády si mnoho neslibuje.

Česká veřejnost je půl roku po volbách už dost otrlá a od různých jednání na téma sestavení vlády si mnoho neslibuje. Čeho by se také mohla dočkat po pondělní večerní schůzce předáků hnutí ANO a ČSSD, když ti druzí na ni kráčeli se slovy, že sami vlastně nic nečekají? 

Jindřich Šídlo: Chceme novou vládu!

Jindřich Šídlo

Sledovat manévrování Andreje Babiše českou politikou vyžaduje neustálou a neutuchající pozornost. Během jediného dne - čtvrtka - dokázal ráno v MF DNES oznámit, že jedinou možností vlády zůstává pravdpodobně aliance s Okamurou a komunisty, aby se večer pokorně vrátil k už neúspěšně zakončenému jednání se sociálními demokraty.

Než zdůvodnění Andreje Babiše, proč se k už jednou zkrachovanému projektu dvoukoalice za podpory KSČM vůbec vracet. Poté, co si ukončení hovorů o vládě nechali nejvyšší sociální demokraté Jan Hamáček a Jiří Zimola posvětit na sjezdu.

Byť ten připouštěl, aby se vrátka ke Strakově akademii nechala mírně pootevřená. Pro případ, že by Andrej Babiš projevil větší ještě větší vstřícnost. A byl ochoten, cosi přihodit. Možná nějaké ministerstvo nad původně nabízených pět.

Zvlášť to, o které se oba subjekty přetahovaly, a na němž se zřejmě dohoda před dvěma týdny zasekla - totiž vnitra. Což souvisí s Babišovým problémem trestního stíhání. A bůhví s čím dalším, pro změnu sociálně-demokratickým.

Andrej Babiš

Dočasná tajnosnubnost

A právě o takových věcech se v pondělí samozřejmě mluvilo, a lídři ČSSD to také očekávali, jak jinak, nemohlo jít jen o úsměvy nad kávou a zdvořilostní konverzaci.

Petr Hartman: Politici nechápou, že Babiš chce vládnout sám

Andrej Babiš chce vládnout sám

Vládnout budu sám. Jen si vyberu toho, kdo mi to umožní. Zhruba takto se dají interpretovat výroky Andreje Babiše týkající se vyjednávání o nové vládě.

Ovšem teprve v pátek ČSSD Babišovu nabídku buď přijme, nebo odmítne na jednání předsednictva. Oč ale konkrétně jde, Hamáček zatím tají, dokonce ani nechtěl prozradit, jaký má z debaty pocit. Aby si nikdo nic nedomýšlel. Hnutí ANO pak tiskovou konferenci vůbec zrušilo a tak se přinejmenším nad nocí z pondělí na úterý rozprostřela tajnosnubnost.

Která ale dlouho trvat nemusí, a až Hamáček podá informaci širšímu okruhu spolustraníků, skoro určitě něco na veřejnost prosákne. Jak říká komisař Ledvina z filmu Adéla ještě nevečeřela: ´To vědí, tady se všecko rozkecá.´  

Prezidentova hračka

Pokud však podmínky ANO budou pro sociální demokraty akceptovatelné, pak by přece jen mohly věci nabrat rychlejší tempo, protože obě strany v zásadě programy sladily už v předcházejících týdnech.

A i když jsou k získání důvěry třeba i hlasy KSČM a ta také bude mít nějaké podmínky a momentálně hřímá kvůli úderu Sýrii a ošívá se ještě pořád na vydáním hackera Nikulina do USA i vypovězením ruských špiónů, těžko si představit, že by se komunisté vzdali historické šanci stanout tak blízko výkonné moci.

Ondřej Konrád

A když se tedy všichni vzájemně dohodnou, stále ještě netřeba čekat nějaký spěch. Prezident přece musí Babiše, anebo i nějakého jeho formálního zástupce nejprve jmenovat premiérem. Pak bude mít dost možná i své představy o personálním složení vlády.

A konečně – až by vznikla vláda s řádnou důvěrou, Miloš Zeman by už na ni do značné míry ztratil vliv. A to by mu bylo jistě líto.       

Spustit audio