Ondřej Slanina připravil lososa, bramborové pyré s celerem a řepu, ochutnávala Sabina Laurinová

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se přesnesli do restaurace hotelu Chateau st. Havel na Praze 4-Krči, kde v kuchyni kraluje „kluk v akci“ Ondřej Slanina. Připravil lososa s bramborovým pyré s osmaženým celerem, k tomu podával karamelizovanou červenou řepu se smetanovou omáčkou.


Losos s bramborovou kaší a osmaženým celerem, zkaramelizovanou červenou řepou a smetanovou omáčkou (ingredience na 4 porce):

Ingredience
  • 600 až 800 g lososa
  • 400 g brambor
  • 200 až 300 ml 30% smetany (smetanu na vaření nepoužíváme)
  • sůl
  • 100 g celeru
  • 1 červená řepa
  • cukr
  • ocet (ideálně červený vinný ocet)
  • fenykl
  • badyán
  • máslo
  • olivový olej

Zkaramelizovaná řepa:

Řepu oloupeme a celou dáme do kastrůlku. Přidáme ocet, cukr, špetku fenyklu, badyán, vodu a osolíme. Necháme vařit přibližně 30 minut. Po uvaření řepu nakrájíme na plátky cca 3 mm silné a na rozpálené pánvičce opečeme spolu s máslem a cukrem. Můžeme také osolit.

Naďa Konvalinková s hotovým jídlem na talíři

Bramborové pyré s osmaženým celerem:

Celer nakrájíme na tenké plátky (4 až 5 mm). Následně nakrájíme plátky na nudličky a tyto pak na kostičky. Takto zpracovaný celer zprudka osmažíme na pánvičce v oleji. Celer by měl získat zlato-hnědou barvu.

Brambory nakrájíme na menší kousky. Osolíme mořskou solí, přidáme smetanu a necháme vařit. Po uvaření vyšleháme a do kaše přidáme osmažený celer.

Smetanová omáčka:

Smetanovou omáčku připravíme v kastrůlku, kam vložíme 100 g másla společně s 1,5 dcl smetany a zredukujeme (necháme vypařit vodu). Podle chuti dosolíme. Nakonec přidáme lososový kaviár.

Losos:

Lososa si ochutíme pepřem a opečeme na rozpálené pánvičce na trošce olivového oleje. Smažíme kůží dolů. Lososa otáčet nemusíme. Před dosmažením přidáme trochu másla. Solíme až při podávání.


Ondřej Slanina

První jídlo, které uvařil, byla krupicová kaše. Bylo mu tehdy šest let a pak už to šlo celkem rychle. Ve čtrnácti už věděl, že chce být kuchařem. Ondřej Slanina je profesionální kuchař, který je předsedou Pražské a středočeské asociace kuchařů a cukrářů. Je mimo jiné nositelem bronzové medaile z kuchařské olympiády v Erfurthu. Je známý jako kuchař z pořadu Kluci v akci. Měl také možnost být měsíc v Americe, kam ho pozvala vláda USA na poznání tamní gastronomie. Má rád jídlo, život i svého syna!

Ondřej Slanina, Patrik Rozehnal a Sabina Laurinová

Sabina Laurinová

V pořadu také Naďa a Patrik přivítali Sabinu Laurinovou. Zatímco její herecké kolegyně s sebou obvykle nosí krabičky s jídlem, protože drží teď módní krabičkovou dietu, ona si vždycky vybalí velkou svačinu. Miluje „zemlbábu“ nebo tvarohové šátečky, ale taky česnečku, dršťkovou polévku, škvarky a sádlo. Na posezení dokáže sníst celý šál štrůdlu. Kouzlo vaření objevila během prvního těhotenství. Ideálním obědem jsou pro ni brambory s tvarohem a kyselým mlékem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka