Operní pěvec Adam Plachetka: Když se sejde dobrá parta, tak je jedno, jestli zpíváte ve Znojmě nebo New Yorku

6. únor 2023

Operní pěvec Adam Plachetka je majitelem nádherného basbarytonu a dobře zná nejslavnější operní domy světa. Na kontě má 60 rolí. 

Čtěte také

„Hlasivky se trénovat musí, je to sval jako každý jiný. Týden bez zpěvu znamená, že další týden se bude hlas vracet,“ říká Plachetka. A co poslouchá ve volném čase či při tréninku? „Většinou muzikály – je to hledání inspirace nebo nového repertoáru,“ doplňuje.

„Začínal jsem tak mlád, že jsem příliš pokory neměl a nervózní jsem taky nebyl. A teď když už je pokora, tak je i praxe a zkušenost, takže to nijak zvlášť neřeším. Prostě se snažím podávat stejný výkon, ať je to na známém nebo méně známém místě,“ komentuje návštěvy světoznámých pódií. „Ale dovedu si představit, že kdybych začínal teď, tak bych možná trošku s trémou bojoval, protože přece jenom člověk, jak stárne a dospívá, tak se na věci dívá zodpovědněji, jinak než ve 20 letech,“ dodává.

„To, kde zpívám, beru jako příležitost si zazpívat s dobrými kolegy pod vedením výborných dirigentů a režisérů v domech, které mají rozpočty na to, aby nám dopřáli dobré podmínky. Takže pro mě je spíš prostředek než meta. A jsem rád, když se podaří hezká inscenace nebo koncert, který člověku udělá radost. A zároveň když se sejde dobrá parta, tak je úplně jedno, jestli to je v New Yorku nebo třeba ve Znojmě.“

Jak a kde můžete poslouchat Apetýt?

Živě v rádiu každý všední den v dopoledním bloku od 10 do 12 hodin. Ale také zpětně na internetu – rozhovory s hosty najdete na webu Českého rozhlasu Brno a na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.

Ovlivňuje jídlo a pití hlasivky? Jaké to je stát na jevišti po boku manželky? Jak náročné je zpívat ve švédštině? Jsou znát rozdíly mezi publikem v různých částech světa? Kolik rolí nosí v dlouhodobé paměti a dokázala by je teď hned zazpívat? Zvládá při nabitém programu i výchovu dcer? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související