Opilecký incident na zápase dorostenců. Čárový rozhodčí nedokázal ani stát, svaz připravuje trest

23. září 2019 13:45

Vedení středočeského fotbalového svazu řeší incident z nedělního utkání dorostenců mezi Berounem a Slaným. Pomezní sudí Milan Šefara byl tak opilý, že nedokázal rovně chodit, vrávoral a než se ho pořadatelům povedlo odvést z trávníku, několikrát upadl. Podle předsedy Komise rozhodčích Středočeského fotbalového svazu Pavla Mareše je chování sudího neakceptovatelné. „Neumím si přestavit jeho další působení v soutěžích,“ uvedl v prohlášení.

„Chování rozhodčího Milana Šefary je zcela neakceptovatelné. Za Komisi rozhodčích Středočeského krajského fotbalového svazu (SKFS) mohu říci, že si neumím představit jeho další působení v soutěžích SKFS. Pro jeho jednání a chování neexistuje žádná omluva či polehčující okolnost,“ uvedl předseda středočeské komise rozhodčích Pavel Mareš.

„Na základě událostí z neděle 22. září při utkání krajského přeboru dorostu Beroun – Slaný již středočeská komise podala podnět Disciplinární komisi SKFS k zahájení disciplinárního řízení. K celé události je také svoláno mimořádné zasedání Komise rozhodčích SKFS,“ dodal Mareš.

Podle záběrů, které se šíří po sociálních sítích, se pořadatelé snaží domluvit s hlavním rozhodčím, aby opilého pomezního ze zápasu stáhnul. Šefara nakonec na pomezní čáře vydržel celý první poločas zápasu, do druhého už ale z důvodu podnapilého stavu nenastoupil a byl vystřídán.

„Jeho nezpůsobilý stav byl zjevný před utkáním, a proto jsme se a kolegou Brožkem rozhodli ho do utkání nepřipustit a vyměnit za rozhodčího OFS Kladno, který byl na utkání přítomen panem Lukášem Pískačem, který utkání odřídil v duchu fair play,“ píše se v zápise, ze kterého cituje server iSport.cz.

Středočeský krajský fotbalový svaz ještě v neděli na svém facebookovém profilu potvrdil, že s Šefarou zahájí disciplinární řízení. „Má pozastavenou delegaci do vynesení verdiktu. SKFS považuje chování sudího za neakceptovatelné a takovéto excesy bude tvrdě trestat,“ napsalo vedení svazu.

Incident s opilým rozhodčím na českém fotbalovém zápase není ojedinělý. V květnu 2016 se před ligovým utkáním mezi Příbramí a Slavií opili sudí Marek Pilný a Jiří Jech. Pilný jako čtvrtý sudí komicky napodoboval pohyb asistenta rozhodčího a brankový rozhodčí Jech se vymočil přímo na hrací plochu před bannery sponzorů.

Komise rozhodčích následně oba arbitry vyřadila ze svých listin a přišli o rozhodcovské licence.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR Pilného okamžitě potrestala maximálním možným trestem, tedy dvouletým zákazem vykonávání činností spojených s fotbalovým zápasem a pokutou 150 tisíc korun.

Výkonný výbor fotbalové asociace oba doživotně zbavil členství v asociaci. Pilný se však po zkrácení trestu na 15 měsíců stal opět členem asociace. Letos v lednu se mu již otevřela cesta na listinu sudích třetí a čtvrtí nejvyšší soutěže.

autor: jgr | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio