Opportunity

30. leden 2004

Už tu několik dní mluvím o slovech spojených s výzkumem planety Mars. Poměrně obsáhle jsem hovořil o jazykovém zákulisí pojmenování americké sondy Spirit a musím ovšem probrat i pojmenování sondy druhé, která přistála na Marsu za tři neděle po Spiritu. Ta sonda se, jak víme, jmenuje Opportunity a my si dnes jednak řekneme, co to slovo znamená v češtině a hlavně, jak vzniklo. Kupodivu při tom zabrousíme jak do neradostných dob československé normalizace, tak do starověkých námořních přístavů.

Nejprve ale význam. Ve slovnících se dočteme, že anglické opportunity znamená příležitost, možnost, vhodná doba. Opportune je příhodný, vhodný a případný a opportunism je česky přizpůsobivost neboli oportunismus, v této takříkajíc cizí podobě se slovo používá hlavně v politické terminologii. Slovem oportunisté, hlavně ve spojení pravicoví oportunisté, nadávala po srpnu 68 ta část komunistů, která se udržela u moci, druhé části, která byla poslána do kotelen a za hranice. Což se myslelo tak, že ti bývalí komunisté, kteří propadli pohádce, že komunismus může být lidský, že by snad bylo možné v něm normálně žít, se tím přizpůsobují imperialistům, jsou k nim oportunní. Ale zpět na Mars, přesněji řečeno do angličtiny.

Název druhé letošní americké sondy je anglický, ale není původem anglický, pochází z latiny. Tam je slovo opportunus, které znamená příhodný, vhodný a výhodný, jeho další významy jsou užitečný, způsobilý a dobře vybavený. Latinské podstatné jméno opportunitas pak znamená příhodnost, vhodnost, výhoda. Spojení opportunitas loci například znamená vhodné, příhodné místo.

O jakou vhodnost, příhodnost, výhodu či užitečnost úplně původně šlo, zjistíme, když si latinská slova rozložíme, přesněji řečeno, když z nich odejmeme předponu. Zbude nám základ portus, česky přístav. Ano, původní význam latinského opportunus byl "vhodný, příhodný k opuštění přístavu" a používal se o větru. Když vál opportunus vítr, bylo vhodné, výhodné vyrazit z přístavu. Ze starověké námořnické terminologie tedy slovo doputovalo nejen do politické terminologie 20. století, ale dokonce až na Mars.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.