Oprava chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře začne příští týden

3. červenec 2003

Oprava chátrajícího chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře by měla začít příští týden. Církev jako její investor sice ještě nemá oficiální potvrzení ministerstva financí o registraci stavby, ale přípravné práce již zahájila.

"Začali jsme budovat staveniště, stavíme další úsek lešení kolem chrámu," potvrdila naše informace ředitelka Nadace Kutná Hora - Památka UNESCO Dagmar Fundová. Registrace ministerstva financí je přitom podmínkou pro uvolnění 20 milionové státní dotace. Před dokončením jsou v současnosti výběrová řízení na dodavatele restaurátorských prací. Ta totiž byla zahájena v předstihu na základě ministerské výjimky. Do konce týdne by tak měly být známy firmy, které zajistí restaurování kamene a vitráží a restaurování a statiku opěrných oblouků.

Oprava chrámu svaté Barbory je první větší rekonstrukcí po 100 letech. Na konci 90. let se totiž podařilo pouze vyměnit břidlicovou střechu. Náklady na celkovou opravu jsou odhadovány na 100 milionů korun a stát by je měl uvolnit postupně během pěti let. Letos by se měly opravit mimo jiné omítky, okna, statika a restaurovat kámen. Peníze na to stačit budou, otázkou zůstává, zda se je podaří do konce roku prostavět. Příprava rekonstrukce se totiž hodně protáhla. Zoufalý stav památky potvrdili loni v říjnu statici. Poukázali na nebezpečí zřícení celé části opěrného systému. Církev tedy nechala alespoň provizorně zabezpečit uvolněné spáry mezi kamennými kvádry a některé ozdobné prvky sundala.

Spustit audio