Opravy figur koní z Letenského kolotoče jsou u konce. Atrakce se roztočí nejspíš až příští rok

26. červenec 2018

Řemeslníci v Praze dokončují opravy historických figur z Letenského kolotoče. Nový vzhled získalo 19 koní. Těm je přes 120 let, stejně jako celé dřevěné atrakci. Do dílny, kde dílo vzniká, se vypravila i naše reportérka Marie Veselá.

Koně řemeslníci opravují v malém čalounictví na Zlíchově. „Byla to půlroční intenzivní práce, dennodenně se na tom pracovalo,“ říká čalouník Karel Dušek, který dokončuje poslední úpravy na jedné figuře.  Zároveň také dodává, že kůže na zvířatech je pravá z Francie. Zajímavostí je i to, že nosnost koně je 120 kilo, takže unese i člověka. Muzeu se podařilo sehnat i orchestrion, který bude jízdu doprovázet.

Skleněné oko koně je na míru dělané v Německu.

Nyní už je opraveno všech 19 figurkoní. Někteří připomínají výškou reálná zvířata, jiní jsou malí jako pejsci. Skluz ale mají restaurátoři s opravou samotného kolotoče. „Museli jsme vypisovat nová výběrová řízení. Tam se nám bohužel žádné firmy nehlásí, protože jak jsme zjistili, tak nemají lidi a když se jich ptáme, jak to že nemají lidi, tak nám většinou firmy řeknou, že všichni truhláři jsou teď soustředěni na rekonstrukci Národního muzea, což má samozřejmě přednost,“ říká ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Kolotoč se tak nejspíš místo letos na podzim poprvé roztočí příští rok na jaře.

Koně jsou potažené přírodní kůží.
autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio