Oslaďte si den sirobem. Staré české sladidlo se vrací do kuchyní

Rádi si zavzpomínáte na tradiční českou kuchyni? Pokud ano, připravte si nebo alespoň ochutnejte sirob – sirup z cukrové řepy. Můžete v něm cítit karamel, ale chutná výrazně jinak. Liší se i od medu nebo javorového sirupu. Svojí specifickou chutí získává zpět poztrácené fanoušky.

Původně naše prababičky sladily jídla medem. Dlouho lidé využívali také sladkou mízu některých stromů jako například břízy a javoru. Získávali ji opatrným navrtáváním a nařezáváním kůry. Teprve za vlády Karla IV., tedy ve čtrnáctém století, se naši předkové seznámili se třtinovým cukrem, kterému se říkalo „indická sůl“, protože pocházel z Indie. U nás se nejprve prodával v lékárnách, protože se věřilo, že jde o lék. Postupem času se potvrdilo, že jde sice o dobrotu, ale velmi vzácnou, pro mnoho lidí nedostupnou.

Sirob – náhražka drahého cukru

Dostupná ale byla cukrová řepa, která neslouží jen k výrobě cukru. Před dávnými lety se z ní vyráběl řepný sirob. Tradice postupně zaniká, ale naštěstí jsou lidé, kteří se snaží ve výrobě pokračovat. Jako například paní Oldřiška Foffová z Hořic, která sirob vyráběla už jako malá holka se svojí maminkou. Když v dospělém věku jeho výrobu viděla i u manželových rodičů, považovala ho za zcela běžnou kuchařskou znalost, v níž je dobré pokračovat.

Výroba sirobu není věda

Pokud si chcete sirob připravit v domácích podmínkách, nejdříve si cukrovou řepu nakrájejte na tenké plátky a velmi dlouze vařte. Několikrát během varu vyměňte vodu, čímž z cukrové řepy dostanete prakticky všechno dobré. Následně stačí jen objem tekutiny varem redukovat.

Cukrovou řepu si nakrájejte na tenké plátky

Samotná výroba trvá deset až dvanáct hodin, protože se vaří na mírném plameni. Je velmi důležité používat ideálně litinové nádobí, které dlouhou dobu varu snáší nejlépe. Sirob během procesu redukce nevyžaduje, v závěrečné fázi je však lidská síla a hlavně bystré oko.

Hlavně v závěru se setkáte s poměrně prudkými fázemi, kdy sirob nabude i čtyřikrát na objemu. Nejdůležitější je tedy hlídat konec. Když ale sirob poctivě mícháte, dostanete se do fáze, kdy má sirob konzistenci podobné lesnímu medu, v této chvíli končíte, stahujete z plamene a začnete stáčet do čistých sklenic jako med.

Když sirob připravíte do správné hustoty, nekazí se. Pokud je řidší, může chytit plíseň. Pokud sklenice budete sterilovat, pak je životnost prakticky neomezená.

Oslaďte si den

Sirob lze přidat do kávy, dosladit si díky němu můžete všechny cereálie, kukuřičné lupínky, ovesné kaše nebo jáhly. Výborný je i na přislazení bílého jogurtu, na dochucení rajské nebo svíčkové omáčky. Když chcete mít pikantní maso, sirobem ho postříkejte před i během pečení. Doslazujte s ním dresinky do zeleninových i ovocných salátů. Zadělejte ho do třeného nebo kynutého těsta, sušenek, případně perníku. Možností je skutečně celá řada.

autor: Zdeňka Kabourková