Oslavit jubileum CHKO Kokořínsko – Máchův kraj můžete i úklidem odpadků v přírodě

18. duben 2021

12. dubna uplynulo 45 let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Ta se před 7 lety významně rozšířila a změnila také svůj název: CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Skládá se ze dvou nespojitých územních celků: část Kokořínsko má rozlohu 274 km čtverečních, je to původní část, tak jak byla vyhlášena v roce 1976, s rozšířením u Dolanského rybníka. A část Máchův kraj o rozloze 136 km čtverečních.

Pokud byste chtěli alespoň symbolicky oslavit jubileum CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, s ohledem na současnou situaci to můžete „provést“ například úklidem v přírodě či zaznamenáním zajímavých druhů do nálezové databáze ochrany přírody prostřednictvím aplikace BioLog.

Rybník Harasov s budovou hotelu

„Uplynulé týdny, kdy nebylo možné cestovat mezi okresy, byly úlevou pro přírodu, oddechli si například sokoli, kteří jsou citliví na rušení při hnízdění, takže se sníženou návštěvou CHKO se zvýšila šance na úspěšnost jejich hnízdění,“ říká Pavlína Šámalová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Na území CHKO je unikátní krajina Dubska, Mšenska, Liběchovska, Kokořínského dolu, Jestřebska, Dokeska, Podbezdězí, Ralska, Polomených hor a nivy Ploučnice, Liběchovky a Pšovky, kde najdete například ploché pánve s četnými rybníky a rašeliništi, skalní města a kaňonovitá údolí, kvádrové pískovce nebo neovulkanické vrchy.

Předmětem ochrany jsou také typy přírodních stanovišť a druhy, pro které byly vyhlášeny evropsky významné lokality a ptačí oblast na území chráněné krajinné oblasti.

Další zajímavosti z CHKO najdete zde.

Spustit audio