Oslavte s hasiči svátek jejich patrona sv. Floriána. Otevře brány většiny středočeských stanic HZS

24. duben 2023 12:00

Ve čtvrtek 4. května si hasiči připomenou svátek svatého Floriána, který je patronem profesí souvisejících s ohněm. Kromě hasičů tedy i hutníků, kominíků, hrnčířů nebo pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár.

Jednotlivé územní odbory HZS Středočeského kraje pojímají oslavy svatého Floriána různými způsoby. Nejčastěji jde o dny otevřených dveří na hasičských stanicích, kdy dávají veřejnosti nahlédnout do míst, která jsou běžně nedostupná. Prohlídky se týkají nejen zázemí vlastní stanice, ale malí i velcí návštěvníci mají možnost okouknout výjezdovou techniku a vybavení zásahových vozů. Zatímco nejmladší děti si rády vyzkouší přilbu, ty o něco starší s oblibou potěžkají hydraulické nůžky nebo rozpínák.

Největší zájem je vždy o dynamické ukázky, ve kterých hasiči divákům předvádějí svoji každodenní práci – vyproštění zraněné osoby po dopravní nehodě, uhašení vzníceného ohně na pánvi, včetně rizik při nesprávném použití vody, nebo také záchrana osoby z výšky pomocí lanové techniky.

Na některých stanicích se dne otevřených dveří zúčastňuji i policisté a zdravotničtí záchranáři, takto si svátek svatého Floriána pravidelně připomínají například v Kutné Hoře.

Někde oslavy proběhnou i v jiných dnech

Ne všechny akce spojené s oslavou dne hasičů se však konají přímo 4. května. Třeba územní odbor Kolín je každý rok ve státní svátek 8. května spolupořadatelem „Dne záchranářů“, na kterém se s kolínským magistrátem podílejí i další složky integrovaného záchranného systému. Akce má už pětadvacetiletou tradici, kdy se na bohatý celodenní program do města na Labi pravidelně sjíždí asi deset tisíc lidí z blízkého i širokého okolí.

Kdy a kam se můžete ve Středočeském kraji na hasiče v souvislosti se svátkem jejich patrona svatého Floriána zajít podívat, najdete v následující tabulce. O podrobnějším programu některých stanic informují přiložené letáky, které najdete ve fotogalerii.

autor: JMys | zdroj: HZS Středočeského kraje
Spustit audio