Oslavte Silvestr se sestřičkami z Modrého kódu

18. prosinec 2020

Silvestr se Sestřičkami nabídne posluchačům Českého rozhlasu Region dvouhodinové setkání se Sabinou Laurinovou, Kristýnou Frejovou a Igorem Chmelou. Startujeme spolu s moderátory pořadu Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem poslední den v roce, tedy na Silvestra, v 10 a 18 hodin.

Hned na úvod nám naši hosté, protagonisté seriálu Sestřičky, prozradí, s jakými lékařskými termíny mají největší problémy, kde se seriál natáčí, jak se učí texty, zda používají taháky a kdo jim radí s odbornými termíny. Sabina Laurinová zavzpomíná na první natáčecí den a také se přizná, že svou první zdravotní sestru hrála už jako mladá holka, a to díky režisérovi Jaromilu Jirešovi. „Dostala jsem celoživotní školu ve stlaní a převlíkání postelí.“ Se stlaním ale prý mají potíže i její seriáloví kolegové

Kristýna Frejová se zase přiznala, že je mistr na znečištění seriálového kostýmu, kterému říkají „hazuka“. Často na sebe převrhne kávu nebo ho zašpiní make-upem. Ovšem jeho nošení má podle ní jednu zásadní výhodu: „Ono to skryje leckterý špíček.“ Každý z herců má prý dva takové kostýmy.

Kristýna Frejová se přiznala, že je mistr na znečištění seriálového kostýmu

Igor Chmela jako seriálový primář a anesteziolog nám přiblíží, jak se točí operační scény. Operace mozku se prý točí pomocí melounu a prasečích vnitřností. Na otázku Marka Němce a Romana Zacha, co mají dělat s pinzetou v ruce, prý odborná poradkyně prohlásila: „Vůbec nic!“

Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková trojici silvestrovských hostů také vyzkouší ze znalostí nemocničního slangu. Na řadu přijdou i slavné herecké přeřeky. A na závěr uslyšíte děkovnou písničku, kterou chtějí herci ze seriálu Sestřičky poděkovat všem lékařům a sestrám, kteří nasazují své životy v opravdových nemocnicích. Nenechte si ujít veselé seriálové i herecké povídání v Silvestru se Sestřičkami – začínáme na Českém rozhlasu Region poslední den tohoto roku v 10 a v 18 hodin!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.