Osmdesátiletý taneční mistr Jiří Dohnal považuje tanec za elixír mládí

16. říjen 2020

Taneční mistr Jiří Dohnal letos zahájil už svou 54. taneční sezonu. V dubnu oslavil své osmdesáté narozeniny, přesto na Příbramsku stále vede taneční kurzy pro mládež i pro dospělé. Tanec považuje za skutečný elixír mládí a tvrdí, že právě tanci vděčí za svou skvělou fyzickou kondici i optimismus.

Taneční mistr Jiří Dohnal vede kurzy společenských tanců pro mládež i dospělé v Příbrami, Rožmitále pod Třemšínem a na Dobříši. Vychoval už tři generace tanečníků a v září zahájil svou 54. taneční sezonu. Po celou tuto dobu své žáky učí nejen taneční kroky, ale v dnešní době obzvláště důležité základy společenského chovaní - například správný způsob podávání rukou, vázání kravaty nebo pozdrav… A v neposlední řadě všem předává i dobrou náladu a optimismus. Během tanečních pro mládež se proto dobře baví i přísedící maminky.

Jiří Dohnal mezi svými mladými svěřenci

Tanec si oblíbil už během svých tanečních, kam ho ve věku 16 let přes velkou počáteční nevoli doslova dotlačila maminka. Nakonec ho tanec uchvátil tak, že hned po ukončení studií na taneční konzervatoři založil svůj první taneční kroužek “Temperament“ a s výukou začal krátce po ukončení vojenské služby v roce 1968. Jiří Dohnal tvrdí, že během tance i samotných lekcí se všichni musí především dobře bavit. To je i důvod, proč jsou jeho kurzy velmi oblíbené u mládeže i u dospělých. Jeho více než 700 tanečních kurzů se od roku 1968 zúčastnilo přes 30 tisíc tanečníků, a to i přes to, že nikdy nepoužíval reklamu ani netiskl letáky. Kvalita jeho kurzů je totiž reklama sama o sobě.

Přestože letos v dubnu oslavil své osmdesáté narozeniny, stále se učí novým věcem, je nezdolný optimista a má přirozené charisma. Tanec považuje za skutečný elixír mládí a tvrdí, že právě tanci vděčí za svou skvělou fyzickou kondici i optimismus. S neutuchající energií vyučuje dodnes a i přes svůj věk společně se svou dcerou stále tančí a jejich předtančení je součástí každé lekce.

Spustit audio

Související