Osmnáctiletá mladoboleslavská Kristýna Zemanová vládne domácí cyklokrosové scéně

25. listopad 2021

V osmnácti letech zažívá mladoboleslavská cyklokrosařka Kristýna Zemanová svou zatím nejlepší sezonu. Na Evropě si dojela v kategorii do třiadvaceti let pro osmé místo jako nejlepší Češka v celém šampionátu. V Táboře při Světovém poháru byla mezi ženami dvacátá a v domácím terénu válcuje všechny konkurentky, včetně Pavly Havlíkové.

Kristýna Zemanová se věnuje hlavně cyklokrosu. Přes léto má jako doplněk závody na silnici, kde v srpnu 2020 získala stříbro v závodě s hromadným startem. Je dvojnásobnou republikovou šampionkou v kadetkách. Při premiéře na juniorském mistrovství světa byla třiatřicátá. Loňský rok pro ni ale byl hodně složitý. Kuriózně jí zdravotní problémy pomohly.

"Minulý rok jsem prodělala několik nemocí. Měla jsem covid, angínu a problémy s kolenem. Ale musím říct, že mě to psychicky strašně nakoplo. Na jaře jsme do sezóny nastupovala s úplně jinou energií a chutí," pochvaluje si reprezentantka mladoboleslavského Brilon Racing Teamu.

Cyklokrosařka Kristýna Zemanová

Dosavadní domácí výsledky v sezóně i ji samotnou překvapily. Úspěšná je také na světové scéně. Jako osmnáctiletá startuje prvním rokem v kategorii do třiadvaceti let. Žádné velké cíle si prý nedávala. Jen se chtěla ukázat v tom nejlepším světle. Světový pohár v Táboře byl pro ni zatím největším závodem. Byla ráda za diváckou podporu.

"Bylo to strašně těžké, ale díky divákům, kteří sem dorazili, tak se mi jelo opravdu skvěle. Diváci mě hnali strašně dopředu a já jsem si to užívala, i když do čtvrtého kol a jsem opravdu trpěla.

Cyklokrosařka Kristýna Zemanová

Výkony teď sama sobě nasadila laťku hodně vysoko. Dobré výsledky od ní teď všichni budou očekávat, ale Kristýna Zemanová s tím počítá. Cyklokrosová sezóna má pro ni dva hlavní vrcholy. Nejprve to bude domácí mistrovství a poslední lednový víkend 2022 světový šampionát ve Spojených státech.

Kromě sportu chce nadějná cyklokrosařska zvládat také školu. Je studentkou třetího ročníku mladoboleslavského gymnázia.

Skloubit studium se závoděním pro ni v současné době vůbec není snadné, jak můžete slyšet v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.