Ostravská galerie pro současné umění našla pro svá díla zajímavé prostory. V bývalém hobby marketu

29. leden 2019
Česko – země neznámá

Dřív jste si tam mohli koupit třeba sekačku na trávu, barvy na vymalování bytu či pilu na dřevo. Dnes se můžete v této hale pokochat uměním. Ostravská galerie pro současné umění PLATO totiž získala naprosto originální prostor. Opuštěnou halu bývalého hobby marketu. A stejně tak originální jsou umělecká díla, která tam najdete.

Využívání opuštěných industriálních budov pro umění je v posledních letech velkým trendem. Ale aby se městská galerie přestěhovala do montované haly, ve které původně sídlil hobby market, to už je skutečně velká rarita. Všimla si toho i prestižní zahraniční umělecká periodika. A pracovníci galerie PLATO tuto popularitu vítají. I to může být momentem, který zaujme běžného člověka a galerii navštíví z pouhé zvědavosti. A dost možná, že objeví i cestu ke vnímání současného umění.

Galerie PLATO se do haly bývalého ostravského hobby marketu přestěhovala v dubnu roku 2018. Téměř půl hektaru velká, nečleněná plocha bez obvyklého galerijního zázemí představovala velkou výzvu, jak s daným prostorem naložit. Nejprve bylo ale třeba zalepit díry na střeše a zpevnit stěny. Kurátorům bylo od počátku jasné, že zde neuspějí klasické výstavy. A nutno říci, že koncepcí, kterou zvolili, znovu na galerii výrazně v uměleckém světě upozornili.

Dočasné struktury. To je název instalací, které vyplnily prázdný prostor po regálech se zbožím pro domácnost a kutily. Stírá se v nich hranice mezi uměním a funkčností. Jako umělecké objekty jsou zde třeba knihovna, bistro, kino, dřevěná skládačka či zahrada vyplněná kupami hlíny, kameny, stromy i nabouraným autem. Návštěvníci tak musí sami odhalovat povahu současného umění. A dost možná při tom budou muset sami v sobě zbořit zažité stereotypy vnímání.

Nezvyklé sídlo městské galerie je ale pouze dočasné. Za pár let se přestěhuje o ulici dál, do architektonicky cenné budovy bývalých městských jatek. Ta však na svou rekonstrukci teprve čeká. A dá se předpokládat, že i tento prostor vzbudí zájem nejen českého uměleckého světa. 

Spustit audio