Ostrý chilli burger ze stařeného hovězího označila Tena Elefteriadu za nejlepší na světě

Ostrý chilli burger

Mleté hovězí maso mají rádi i v Řecku, proto jsme na ochutnávku ostrého chilli burgeru ze stařeného hovězího masa s pikantním omáčkou a slaninou s čedarem pozvali Tenu Elefteriadu. Šéfkuchař Vyšehradského restaurantu Kandelábr v Praze 4 Tomáš Pokorný jí připravil chuťovou slast. A také nás všechny naučil, jak se takový burger dělá i jí.

Ostrý chilli burger

Ingredience na jeden burger:

1 speciální houska na burger (může být mírně nasládlá)

4 plátky rajčete

30 g čedaru

50 g anglické slaniny

30 g frisée salátu

30 g domácí majonézy

1 lžíce ostrého relishe

200 g mletého hovězího masa

trochu oleje

Relish:

2 menší cibulky

5 stroužků česneku

1 lžíce cukru

1 chilli paprička

1 lžička octa

100 ml tomatového džusu

Postup:

Nejdřív si připravíme „relish“. Na oleji zpěníme cibulku s česnekem, poté zasypeme cukrem krupicí, uděláme karamel, do něj vlijeme tomatový džus, chilli papričky a kapku octa. Necháme provařit a můžeme dát i do lednice jako zásobu na další vaření. Chuť by měla být sladko-kyselá.

Pak se dáme do přípravy burgeru.

Maso umeleme na střední hrubost, vytvarujeme placičku velikosti housky, nedáváme žádné přísady a kořeníme a solíme až během pečení, aby si burger uchoval chuť hovězího masa.

Zlehka asi 1 minutu z každé strany opečeme na pánvi na trošce oleje a přendáme na pečicí papír.

Na rozpálený tuk po mase dáme opéct plátky slaniny. Maso obložíme 4 plátky rajčete, plátkem čedaru a 2 plátky slaniny. Pak vše necháme 4-6 minut (podle požadovaného stupně propečenosti) dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C.

Mezitím rozkrojíme housku, opečeme každou půlku z obou stran na sucho na pánvi. Poté její obě poloviny zevnitř lehce namažeme domácí majonézou. Na spodní stranu housky položíme burger se všemi vrstvami – tedy rajčaty, slaninou a čedarem, na to trochu relishe a na něj kousek salátu frisée. Nakonec přiklopíme druhou půlkou opečené housky, též pomazané majonézou.

Před samotným jídlem je dobré nebát se burger zmáčknout. Jak ingredience pomalu chladnou, tak celý burger drží sendvičovou konzistenci a nic po stranách nevyjíždí a nebortí se.

Můžeme podávat s americkými bramborami.

Tomáš Pokorný

Po 25 letech praxe v oboru gastronomie přijal post šéfkuchaře v restauraci Kandelábr. Tvrdí, že vědomost není v kuchařině na prvním místě, důležitý je chtíč se učit a rozvíjet své vědomosti v oblasti gastronomie. Vaří rád z čerstvých surovin, o každé potravině ví mnoho zajímavého. Je usměvavý a nadšený pro svou práci.