Otázky, které nám kladou Nový rok - Roš hašana a Den smíření - Jom kipur

12. září 2010

Na tuto středu večer připadl dle židovského kalendáře počátek letošního židovského nového roku – svátku Roš ha-šana. Přinášíme k němu úvahu vrchního britského rabína Jonathana Sackse. Překlad pořídil Jan Divecký.

V časech ekonomických těžkostí se více než jindy musíme zamýšlet nad otázkami, které nám kladou Nový rok - Roš hašana a Den smíření - Jom kipur.

Pro co žijeme? Jakých hodnot si ceníme a jak se to projevuje v našich životech? Co předáme svým dětem a těm, kdo tu budou žít po nás? Jak si přejeme, aby na nás lidé vzpomínali? Jakou kapitolu napíšeme do Boží Knihy života?

Je snadné být zlákán zpěvem Sirén konzumní společnosti a uvěřit, že to, o co skutečně jde, je množství peněz, které vyděláme a co si za ně můžeme pořídit. Přesto psychologické výzkumy potvrzují, že mimo nezbytné minimum nezbytné k životu není přímá souvislost mezi mírou bohatství a štěstí. To, jak se cítíme, nesouvisí příliš s tím, co vlastníme. Vzrušení z materiálních statků bývá velmi krátké.

Totéž platí o rodinném životě. Jednou jsem seděl u stolu s jedním z nejbohatších mužů Británie, který si mi stěžoval, jak je nespravedlivé, že se jeho manželství zhroutilo. Dával své ženě, jak říkal, vše, ale bylo mi jasné, že hovoří jen o věcech, které lze koupit. Nevěnoval jí svůj čas. Byl natolik zaměstnaný, že si nevšiml, jak se jeho žena cítí opomíjená. Již jsem přestal počítat rodiče, kteří si mi podobně stěžovali na své nevděčné děti, „kterým dali vše“. Vděčnost dětí si nemůžete koupit. Potřebují péči, pozornost, uznání, společně strávený čas.

Judaismus představuje výjimečný soubor pravidel důležitých k vedení smysluplného života. Učí nás každé ráno žehnat za samotný fakt, že žijeme ve světě plném krásy a zázraků. Vede nás jednou týdně k odpočinku, abychom si užili to, co máme, a nemysleli na věci, kterých jsme ještě nedosáhli. Zůstali s rodinou či v kruhu přátel a společenství. Přitom je známo, že sdílená radost se násobí a sdílené hoře se zmenšuje. Během židovských svátků si připomínáme historii svého národa a jeho místo na zemi. Zákony řídící stravovací zvyklosti povznášejí prostý akt jídla, rituální lázeň mikve vnáší svatost do manželského života. Studium tradičních textů umožňuje rozumové poznání náboženského významu života. V modlitbách rozmlouváme s Bohem.

Můžeme ztratit své majetky, ale o duchovní statky - dobro, které činíme, lásku, kterou dáváme, nikdy nepřijdeme. Proto jsou tou nejlepší investicí, kterou můžeme udělat. Ať příští rok strávíme více času věcmi, která mají skutečný smysl, a ať nás Bůh zapíše do Knihy života.

Spustit audio