Otec vlasti a národa

20. leden 2005

Včera jsem tu mluvil o výrazu otec, o několika jeho jazykových pozoruhodnostech. Nejdřív o tom, že toto slovo kupodivu vzniklo stejně jako výrazy táta, máma, děda, bába a teta, totiž ze žvatlaní nemluvňat. Další dvě pozoruhodnosti slova otec pravděpodobně souvisejí s tím, že to bývalo slovo používané především v církevních, náboženských souvislostech, pojmenování otec patřilo duchovním, mnichům, papežům, svatým. Proto se asi důstojné slovo otec nikdy nezdrobňovalo a proto ho na rozdíl od prakticky všech českých slov začínajících samohláskou o neznáme v podobě s protetickým v; nikdo nikdy neřekne votec. Dnes u otce ještě zůstanu.

Možná ještě důstojnější než slovo otec je z něho vzniklý výraz otčina, jímž se knižně označuje vlast, domovina, rodný kraj, rodná obec. To slovo ve staročeštině znělo méně důstojně otčizna, v téhle podobě se užívalo ještě na počátku obrození, pak však bylo nahrazeno, jak píše Václav Machek "libozvučnějším" otčina.

Michal Novotný

Slovo otec se vyskytuje také ve slovních spojeních otec vlasti a otec národa. Titulem otec vlasti, tedy latinsky pater patriae, byl roku 62 před Kristem prvně nazván Cicero za zásluhy o odhalení Catilinova spiknutí. Za 60 let se tento titul stal oficiálním a dostal ho císař Augustus. Později tímto titulem bývali obdařováni středověcí panovníci. U nás.ho jako první dostal Karel IV., ale až při svém pohřbu, v řeči nad rakví, která ovšem byla pronesena latinsky. Česky, tedy otec vlasti, Karla IV. po prvé nazvali husité v Žalobě koruny České k Bohu. Také ruskému Petrovi Velikému se říkalo otec vlasti. Titul otec národa vznikl jako napodobení titulu otec vlasti a prvně ho o dějepisci Františkovi Palackém použil historik Josef Kalousek. Ten titul pak po Palackém zdědil jeho zeď František Ladislav Rieger. Někteří zvlášť odporně servilní novináři a umělci pak spojeními otec vlasti či otec národa titulovali různé ty komunistické potentáty, kteří vlast rozkrádali a národ vyvražďovali, ale to už s jazykem nesouvisí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.