Oteplení může přinést znovu náledí

13. leden 2003

Mírné oteplení, při kterém se teploty pohybují už jen několik stupňů pod bodem mrazu, s sebou může znovu přinést namrzání srážek. Sněžení doprovázené silnějším nárazovým větrem vytváří sněhové jazyky, které se zatím tvoří jen v horských oblastech. Závěje zatím nezpůsobily vážnější dopravní nehody. Teploty kolem nuly a nad nulou potrvají celý týden.

Zatím to vypadá, že sněhové jazyky hrozí spíš v horských oblastech Krušných hor a Krkonoš, postupně by mohly dnes vznikat i na Šumavě a v Orlických horách. Upozornění na sněhové jazyky a závěje platí do úterního dopoledne. Sněžit v pondělí začalo v severní polovině Čech, dopoledne krátce sněžilo i v Praze a podle meteorologů se sněhové srážky rozšíří i na další území republiky. Počasí s teplotami kolem nuly a srážkami by mělo vydržet celý týden. Už v úterý očekáváme teploty většinou nad nulou, v Čechách dokonce, zejména v Polabí na Lounsku, to může vystoupit až na plus šest stupňů Celsia. V tomto týdnu budou teploty v nížinách v noci kolem nuly nebo slabě nad nulou a přes den se budou pohybovat kolem čtyř či pěti stupňů Celsia.

Centrum dopravních informací od rána eviduje několik dopravních nehod, které ale nepřinesly vážnější zranění ani omezení dopravy. Na dálnicích D1 a D8 sněží a je to kluzké, na D11 se stala dopravní nehoda, ale uzavřená není.

Spustit audio