Otřes mozku může být spojen i s dalším vážným poraněním

28. září 2022

Otřes mozku se kromě bolesti hlavy nejčastěji projevuje i zvracením a pocením. Velkou obezřetnou by měli mít pacienti, kteří užívají léky na ředění krve. Mnohem snadněji pak vznikne krvácení do dutiny lebeční. Při podezření na otřes mozku je nutné postiženého co nejdříve dopravit do nemocnice na rentgen, aby se vyloučily další vážné komplikace.

Otřes mozku si můžeme způsobit nejen při různých sportovních aktivitách a pádech třeba z jízdního kola. Zcela jednoduše nás může postihnout i při nějaké nešťastné náhodě doma. Stačí nebýt pozorný a vběhnout do dveří s nižším futrem, spadnout z žebříku nebo uklouznout na mokré podlaze v koupelně.

Po úderu do hlavy sice hrozí „boule“, ale to je to nejmenší. Větším problémem jsou možné fraktury hlavy nebo úrazy krční páteře. Všechna tato vážných poranění ale zároveň mohou být i v kombinaci s otřesem mozku.

Projevy otřesu mozku

Při otřesu mozku se objevuje pocení, zvracení nebo nevolnost od žaludku, spavost a samozřejmě bolest hlavy. První pomoc je položit postiženého do stabilizované polohy ve stínu nebo do zatemněné místnosti a podávat mu dostatek tekutin.

A je nutné ho hlídat, aby při případném zvracení nevdechl zvratky. Ve stabilizované poloze ho co nejrychleji převést do nejbližší nemocnice na chirurgické oddělení na rentgen, aby se zjistilo, jestli se nejedná také o frakturu lebky nebo krčního obratle.

Rekonvalescence záleží na vážnosti úrazu

Délka léčby otřesu mozku samozřejmě záleží na tom, jak moc se do hlavy bouchnete. A také, jestli následkem rány nedošlo k drobnému krvácení pod tvrdou mozkovou plenou (subdurální hematom), které pak může tlačit na mozek a léčba se tak velmi prodlouží. Většinou ale trvá týden, minimálně 2 – 3 dny.

Postižený musí ležet a rozhodně se mu uleví, pokud rekonvalescence bude v zatemněné a tiché místnosti. Při otřesu mozku totiž vadí světlo i hluk. I při otřesu mozku má smysl dávat studený obklad na hlavu. Kromě úlevy se tím zabrání dalšímu krvácení pod kůži nebo do dutiny lebeční.

Pozor na léky na ředění krve

Každý člověk reaguje na ránu do hlavy jinak. Záleží na tom, v jakém jste zrovna stavu, v jakém věku a jaké léky berete.

Velkou obezřetnou by měli mít při ráně do hlavy všichni s nemocným srdcem a především ti, kteří užívají léky na ředění krve. V tomto případě může dojít snadněji ke krvácení, které právě díky naředěné krvi mnohem hůře ustává.

Spustit audio

Související