Ovlivní letošní zima dozrávání teplomilných novinek v našich zahradách?

26. březen 2021

V posledních letech, kdy zima bývala krátká a mírná, jaro brzké, s vysokými teplotami a podzimní měsíce měly nádech léta, jsme si do zahrad vysadili různé teplomilné novinky. Fíky, kaki, muďoul řečený banán severu, a podobné. Dozrají letos? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 „Například nové odrůdy jabloní mají často předky v teplomilných odrůdách, náročných na délku vegetace. Kdo má zahradu plnou nedávných novinek, bude čekat hodně dlouho, jestli ovoce dozraje. Třeba i do doby, kdy už opadává listí. No a kdo pěstuje kaki nebo muďoul, možná letos zažije neúspěšný rok. Záleží na tom, jak teplé bude léto, jaké počasí přinese září a další měsíce.

Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých

Zelenině ale letošní ‚normální‘ zima a nástup jara neublíží. Velká většina odrůd, které máme na zahradě, má předky v zelenině, pěstované v chladnějších a delších jarech let dávno minulých. Možná budou později dozrávat lilky nebo některé odrůdy rajčat, paprik, ale to generace takzvaných Husákových dětí zažívala možná ob rok.

Dostupné odrůdy fíkovníků vydrží ve volné půdě i silné mrazy

Jak to bude vypadat s ovocem, na to jsem sám zvědav. Díky bývalým časným nástupům jara vím už osm let, kdy mi moje meruňka, a peckoviny obecně, kvetou. Ale jaké mají ovoce, to vlastně nevím. Každý rok přejde více vln jarních mrazů a postupně likvidují meruňky, japonské slivoně, pak ty naše, a taky broskvoně.“

Pink Lady, odrůda velmi náročná na teplo, silně trpí strupovitostí
Spustit audio

Související