Ozvěny dne 28. dubna 2005

21. květen 2015
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Paroubek se pokusí získat hlasy pro vládu i v opozičním táboře.

Centrální banka srazila úrokové sazby na nejnižší míru v historii.

Irácký zákonodárný sbor schválil novou vládu.

Bush chce zažehnat energetickou krizi výstavbou jaderných reaktorů.

Je 6 večer a ani dnes nebudou chybět Ozvěny dne. Ze studia Radiožurnálu přeje hezký podvečer Aleš Kouba.

Příprava na hlasování o důvěře vládě

Premiér Jiří Paroubek chce před hlasováním o důvěře své vládě jednat s ODS i s KSČM. Několik sociálních demokratů totiž stále váhá, zda kabinet při klíčovém hlasování podpoří. A přestože Paroubek s jejich hlasy počítá, hodlá vyjednávat i s opozičními stranami. Podrobněji reportérka Radiožurnálu Lucie Husárová.

Lucie Husárová: Nový premiér dnes prohlásil, že v programovém prohlášení vlády se zcela jistě najde několik překvapivých myšlenek, na jejichž základě by i opoziční strany mohly uvažovat o tom, že by zvedly ruku pro vládu.

Jiří Paroubek: Já budu určitě jednat i s komunisty, i s ODS nebo obráceně, jak chcete.

Lucie Husárová: Zatímco ODS to slovy místopředsedkyně Miroslavy Němcové zcela odmítá.

Miroslava Němcová: Nemáme nejmenší důvod vládu, která vznikla takovýmhle způsobem podpořit.

Lucie Husárová: Komunisté by podle místopředsedy Jiřího Dolejše za určitých okolností možná spolupracovali.

Jiří Dolejš: Začali bychom o tom uvažovat, kdybychom o to byli požádáni a kdyby vláda se pochlapila a vrátila se k původnímu návrhu majetkových přiznání.

Lucie Husárová: Předseda lidovců Miroslav Kalousek považuje povinnost premiéra jednat před hlasováním o důvěře i s opozičními kluby za přirozenou. Pavel Němec, šéf US-DEU ale považuje za nešťastné, pokud by se hlasy některého z koaličních poslaneckých klubů měly nahrazovat hlasy opozice. Jenže Paroubka právě zatím stále napínají jeho vlastní poslanci. Jedním z rebelů je Robert Kopecký, se kterým se dnes premiér sešel, ale k dohodě zatím nedošlo. Dalšími, kteří se netají rozpaky nad tím, že by měli hlasovat pro novou vládu, jsou Vladimír Laštůvka, Jan Kavan a spekuluje se i Petru Lachnitovi a Josefu Hojdarovi. Kavan připomněl, že už nechce v dalších volbách kandidovat, a tak se nemusí obávat vnitrostranického nátlaku.

Jan Kavan: Takovéto varování se na mě zcela míjí účinkem.

Lucie Husárová: Hlasování o důvěře nové vládě bude klíčovým bodem nadcházející schůze Poslanecké sněmovny, která začíná v úterý 2. května.

Občanští demokraté si nadále upevňují vedoucí postavení mezi politickými stranami. KSČM si bezpečně udržuje druhou pozici, zatímco vládní ČSSD na třetím místě zaznamenala další výrazný propad. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila společnost Faktum Invenio. Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by se podle ní podařilo překonat jen čtyřem stranám. ODS by získala pravděpodobně 82 křesel, KSČM 60, ČSSD 33 a KDU-ČSL 25 mandátů.

Historicky nejnižší úroveň úrokových sazeb u nás

Úrokové sazby u nás klesnou na nejnižší úroveň v historii. Centrální banka dnes rozhodla o snížení základní reposazby na jedno a tři čtvrtě procenta. Tento krok většinu ekonomů překvapil, protože snížení sazeb pod úroveň eurozóny očekával jen málokdo. Do jaké míry ovlivní pokles sazeb růst naší ekonomiky, to zjišťovala redaktorka Naďa Bělovská.

Naďa Bělovská: Podle guvernéra Zdeňka Tůmy Centrální banka přistoupila ke snížení sazeb kvůli klesající inflaci. Analytik ČSOB Petr Dufek si ale není jistý, zda bylo dalšího snižování sazeb zapotřebí a pochybuje, že by jejich pokles mohl našemu hospodářství pomoci.

Petr Dufek: Snižování úrokových sazeb obvykle jedné straně pomáhá, druhé příliš ne, čili snížení úrokových sazeb nahrává těm, kteří se chtějí zadlužovat. Na druhou stranu ti, kteří spoří, samozřejmě zhodnotí své peníze méně. Aktuální snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu se podle mého názoru na české ekonomice nijak viditelně neprojeví.

Naďa Bělovská: Ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová je ale jiného názoru. Věří, že snížení sazeb růst našeho hospodářství podpoří.

Markéta Šichtařová: Pokud někdo se zasloužil o to, že česká ekonomika dlouhodobě roste tempem nad 4 procenta, potom je to právě Česká národní banka, protože Česká národní banka udržuje velice levné úvěry, tím pádem českým podnikům umožňuje levné financování a levné investování a umožňuje jim tím způsobem zvyšovat svoji výrobní kapacitu.

Naďa Bělovská: O příznivém dopadu nižších sazeb na ekonomiku je přesvědčen také ministr financí Bohuslav Sobotka a vítá ho také vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle něj by naše hospodářství díky rekordnímu snížení úrokových sazeb mohlo zrychlit svůj růst až na čtyři a půl procenta.

Změna cen u Českého Telecomu

Český Telecom opět mění ceny. Pro zákazníky z toho plynou některé výhody, ale i nevýhody. Budou si třeba muset připlatit za základní měsíční paušál, konkrétně 90 korun. Firma ho sice zlevnila o 10 na nynějších 329 korun, musela ale zároveň zrušit stokorunový kredit, který mohl klient provolat. Jak informuje reportérka Viktorie Hošková, firma to chce ale zákazníkům vynahradit.

Viktorie Hošková: Český Telecom teď nabízí klientům výhodnější cenové programy a zároveň zlevňuje minutu hovoru. Marketinkový ředitel Simon Burghat je přesvědčený, že nová nabídka bude dostatečnou kompenzací.

Simon Burghat: Bude záležet na tom, jak budou lidé pevnou linku využívat, ale myslím si, že lepší cena volání za minutu je férovější sleva než kredit. Když totiž zákazníci nespotřebují celý kredit, stejně ho zaplatí v plné výši. Teď zaplatí výhodnější cenu za to, co skutečně využijí.

Viktorie Hošková: Není ale vyloučeno, že některé klienty Telecom přece jenom ztratí. Připouští to i ředitel pro hlasové služby Milan Roušar.

Milan Roušar: Určitě očekáváme, že další část zákazníků bude odcházet. Neočekáváme ani, že by to bylo nad rámec toho běžného průměru.

Viktorie Hošková: O snížení paušálu a zrušení kreditů rozhodl Český telekomunikační úřad. Právě kredity totiž kritizovali ostatní operátoři. Stěžovali si na to, že služby s volnými minutami komplikují přechod zákazníků Telecomu ke konkurenci.

David Stádník: Docházelo tady k potlačování hospodářské soutěže, a proto ty kredity musely být odstraněny.

Viktorie Hošková: Dodává předseda úřadu David Stádník. Klienti Telecomu se mají během května rozhodnout, který z nových tarifů budou chtít. Když si ho nevyberou, pak je firma automaticky převede na nabídku, která bude cenově nejbližší té původní.

Ústavní soud zrušil Jindřichovickou vyhlášku

Ústavní soud v Brně zrušil kontroverzní Jindřichovickou vyhlášku. Pod hrozbou pokuty zakazovala neohlášeným státním úředníkům vstup na obecní půdu. Tamní zastupitelstvo tak chtělo bojovat s rostoucí byrokracií. Detaily připojuje redaktor Ivan Holas.

Ivan Holas: Vyhláška byla vlastně posledním zoufalým pokusem ubránit se neuvěřitelnému nárůstu státní agendy. Ta ubírá nejen pracovní čas, ale vyžaduje i značné náklady, upozorňuje Jindřichovický starosta Petr Pávek.

Petr Pávek: My jsme za dva roky udělali v naší malé vesnici 70 tisíc kopií. Věřte mi, že ani jedna nebyla pro naši vlastní potřebu. A my nevidíme žádný výsledek jaksi toho, této agendy potom zpětně, no tak je pochopitelné, že se bráníme.

Ivan Holas: Obec ale v tomto případě jednoznačně překročila své pravomoci, které jsou zákonem přesně vymezeny, vysvětluje krok Ústavního soudu předseda Pavel Rychetský.

Pavel Rychetský: Omezovali výkon státní moci v podobě například zákazu vstupu na jejich území bez předchozího předjednání a vlastně obcházela platnou právní úpravu, která říká, že poplatky, daně a jiné platby může stanovit jenom zákon a stanovila sama.

Ivan Holas: I Ústavní soud ale v závěru odůvodnění zdůraznil, že přebujelá státní administrativa znamená pro obce obrovskou zátěž.

Pavel Rychetský: To není ničím, co by svědčilo demokratické právní kultuře a je potřeba, aby i nad tím se stát zamyslel.

Přehled dalších zpráv

Velikonoční Velký pátek by měl podle většiny senátorů patřit mezi státem uznané svátky. Rozšíření jejich počtu přináší senátorský návrh novely zákona o státních svátcích, kterou horní komora v prvním čtení podpořila.

Pražský Odvolací soud potvrdil tři roky vězení pro strojvůdce Miroslava Kroužka, který předloni smetl na železničním přejezdu v pražských Hlubočepích auto se svatebčany. Jedna žena při nehodě zemřela, další dva lidé byli těžce zraněni.

Vrchní soud v Olomouci zprostil obžaloby známého havířovského podnikatel Petra Orlovského, který podle státního zástupce daňovými úniky připravil stát o téměř 6 milionů korun. Účetní podnikatelé sice chybovali, Kelovský za to ale podle soudu nemohl.

Problémy irácké vlády

Irácký parlament schválil novou vládu. Pro kabinet hlasovala většina poslanců. Na dosud nejdůležitějším jednání Parlamentu ale chyběla celá třetina zvolených zástupců národa. Úspěšné schválení kabinetu zastínil také odchod většiny Sunnitů z vlády. Více blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Jaromír Janev: Zástupci arabských Sunnitů se stáhli z vlády a odmítají jakoukoli účast na ní. Jeden z jejích představitelů řekl pro katarskou televizi Al-Džazíra. Předložili jsme vládní program a došlo k dohodě, že bude podepsán před vytvořením vlády. To se nestalo. Mělo jít především o rekonstrukci armády a také o náhrady škod obyvatelům města, vesnic, které měly být pobořeny při operacích proti teroristům a ozbrojencům a také o odchod zahraničních vojsk mimo města. Místo ministra obrany bude mít zatím na starosti premiér Džaafarí, namísto zástupce Sunnitů. Ministerstvo ropného průmyslu bude pod vicepremiérem Asmadem Šalabím. Několik arabských Sunitů ve vládě je, ale ti patří k současnému viceprezidentovi Ghází Al Javarovi a ostatní arabští Sunnitové je po zmíněném kroku neuznávají.

Zlepšení rusko-izraelských vztahů

O důležitý mezník při rozvoji rusko-izraelských vztahů se zasadil ruský prezident Vladimír Putin. Během své historické návštěvy Izraele zdůraznil nutnost spolupráce obou zemí v boji proti terorismu. Na společné zájmy židovského a ruského státu poukázal po setkání s Putinem v prezidentské rezidenci jeho izraelský hostitel Moše Kacav. Kromě toho vzdal poctu podílu Rudé armády na vítězství nad nacismem.

Hejmo popírá spolupráci s tajnou policií

Polský katolický kněz Konrad Hejmo popírá spolupráci s tajnou službou bývalého režimu. Institut národní paměti oznámil, že Otec Hejmo byl konfidentem, nasazeným mimo jiné na papeže Jana Pavla II. Podrobnosti o případu má náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Martin Dorazín: Odhalení dvojího života oblíbeného patrona polských věřících ve Vatikánu, dominikána Konrada Hejma polskou církev i společnost zaskočilo. Kněz trvá na své nevině.

Konrad Hejmo: V této chvíli je to pro mě hlavně velký šok. Musím se nad tím pořádně zamyslet. Zatím budu pokračovat v tom, co dělám, protože mé svědomí je v pořádku.

Martin Dorazín: Řekl Otec Hejmo polskému rádiu Tok Efen po telefonu z Vatikánu, kde má na starosti polské poutníky. Jeho jméno včera zveřejnil šéf Institutu národní paměti Leon Kieres. Polská pravicová opozice ho kritizuje za překročení pravomocí. Profesor Kieres se hájí tím, že zákon mu to ve výjimečných případech umožňuje a navíc šlo o kolektivní rozhodnutí vedení institutu.

Slawomir Radoň: Všichni členové kolegia se jednomyslně shodli v tom, že zveřejnění jména je nejlepším východiskem. Bylo na čase ukončit veškeré spekulace.

Martin Dorazín: Zdůvodnil rozhodnutí člen kolegia Slawomir Radoň.

Otázky pro George Bushe

Dlouhodobá energetická strategie Spojených států a reforma důchodového systému, to mají být hlavní témata vystoupení prezidenta George Bushe v Bílém domě. Jak zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, novináři na Bushe chystají i zahraničně politické otázky.

Miroslav Konvalina: Prezident Bush chce pokračovat v národní debatě o změnách v důchodovém systému, ve kterém se mu nedaří Američany přesvědčit, že bez reformy to nepůjde. Jen třetina obyvatel přijímá jeho záměry, představené v nové energetické strategii. Tak jako na poslední podobné tiskové konferenci, která se uskutečnila v Bílém domě před rokem, bude i nyní hlavním zahraničně politickým tématem Irák a narůstající násilí zejména poté, kdy byly zveřejněna čísla, dokazující, že počet teroristických útoků v Iráku loni dramaticky stoupnul. Američané ale také ztrácejí trpělivost s vládou, která není schopná zabránit rostoucím cenám benzínu a potýká se s rekordním rozpočtovým deficitem.

Co ukázal průzkum agentury Faktum Invenio

Lidé mají často zkreslené představy o tom, jaké životní podmínky je čekají ve stáří. Ukázal to průzkum, zaměřený na důchodovou reformu, který pro ČSOB zpracovala agentura Faktum Invenio. Jak dodává redaktorka Radiožurnálu Pavla Dluhoschová, většina populace nemá spolehlivé informace ani o výši penze.

Pavla Dluhoschová: Lidé například tvrdili, že by v dnešních cenách dokázali vyžít s důchodem kolem 12 tisíc korun, říká generální ředitel Penzijního fondu ČSOB Stabilita, Petr Beneš.

Petr Beneš: Což je o nějakých 30, 40 procent víc, než je současný průměrný důchod. To znamená, tam se strašně projevilo i to, že lidé, kteří nejsou v důchodu, vůbec nevědí, jaký je dnešní důchod. Mají naprosto zkreslené představy a především ti mladí.

Pavla Dluhoschová: Dotázaní v průzkumu by si představovali penzi na úrovni asi dvou třetin průměrné mzdy. Návrhy penzijních reforem politických stran jsou ale mnohem nižší. Průzkum podle Petra Beneše ukázal, že lidé přípravu na stáří podceňují a začínají ji brát vážně teprve pět až deset let před nástupem do penze. Nejohroženější skupina dnešních třicátníků se na důchod většinou nepřipravuje. Mladí lidé v průzkumu odpovídali, že mají jiné priority.

Počítače ovládané hlasem

V Česku se začal prodávat program na ovládání počítače hlasem. Pomůže hlavně handicapovaným lidem. Zatím co v angličtině jsou tyto programy běžné, čeština je vzhledem k množství slov a výrazů daleko složitější. Pokračuje reportér Dušan Valenta.

Dušan Valenta: Program funguje asi z 90 procentní přesností. Podařilo se to díky spolupráci s postiženými, hlavně se slečnou Vitou.

Jan Nouza: Za prvé pomáhá tou motivací, abychom věděli, že na začátku to děláme právě pro jednoho konkrétního člověka.

Dušan Valenta: Říká Jan Nouza z liberecké Katedry elektroniky.

Jan Nouza: Pomáhá v tom, že jsme si pak vědomi, že je důležité tam pamatovat třeba i na zábavu, takže jsme hned tam některé hry připravili pro ně ovládání, protože jsme si tedy už domysleli, že vlastně jenom vážnou práci je potřeba dělat.

Dušan Valenta: Postižení tak mohou na počítači normálně emailovat, chatovat, kreslit, pracovat s obrázky nebo se zvukem.

Luboš Zít: Jdou na tom používat všechny programy, který jdou na běžným počítači, akorát jejich ovládání může být někdy složitější, někdy jednodušší.

Dušan Valenta: Upozorňuje počítačový odborník Luboš Zít. S tím, že software funguje na běžně dostupných počítačích. Stačí procesor o frekvenci přes 500 megaherzů, paměť asi 128 mega a běžná zvuková karta s mikrofonem.

Rekapitulace

Výsledek parlamentního hlasování o nové koaliční vládě zůstává nejistý. Premiér Paroubek chce pojistit důvěru pro vládu vyjednáváním s opozičními poslanci.

Centrální banka snížila úrokové sazby na nejnižší úroveň v historii. Analytici proto očekávají další zlevnění hypoték a úvěrů i oslabení koruny.

Irácký parlament schválil složení nové prozatímní vlády. Vinou sporů hlavních politických uskupení jsou ale některé resorty obsazeny jen dočasně.

Americký prezident George Bush se chystá promluvit k národu, mimo jiné o energetické koncepci. Očekává se, že z Bílého domu zazní výzva k návratu k jaderné energii.

Ozvěny dne připravil zpravodajský tým Zuzany Bančanské.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio

Více z pořadu