Padání vlasů může být důsledkem závažnějšího zdravotního problému

14. únor 2024

Do určité míry může být padání vlasů v jarním období přirozeným jevem. Ostatně i v přírodě zvířata před letními horky ztrácejí srst a línají. Může se ale také jednat pouze o deficit různých výživových látek, které jsou nutné pro výživu vlasového folikulu a tím i růstu zdravých vlasů. Svou roli tu může hrát i dlouhodobý stres, závažné onemocnění nebo genetická záležitost.

Všichni se už těšíme na jaro. Jenomže s ním mohou přijít i některé menší nepříjemnosti. Například zvýšené padání vlasů. Jak známo, právě na jaře ztrácí zvířata svou srst - línají. Lidé jsou ve své podstatě také savci, takže se u nich podobné problémy mohou přechodně také projevit.

Jakmile se ale jedná opravdu o intenzivní padání vlasů, důvody mohou být různé. Vypadávání vlasů je především genetická záležitost, která ve své podstatě moc ovlivnit nelze. Tento problém u mužů vzniká nejčastěji genetickou dispozicí, kdy nadbytek testosteronu zvyšuje sklon k vypadávání vlasů.

Problémy s větším padáním vlasů mohou mít i ženy v souvislosti s klimakteriem, kdy ubývá ženský hormon. Mezi hlavní důvody patří i genetika a závažná onemocnění.

Padání vlasů jako následek onemocnění

V posledních dvou letech se intenzivní padání vlasů objevilo dokonce i jako následek onemocnění koronavirem. Většině pacientů se ale růst vlasů do půl roku obnovil.

Padání vlasů ale může být následkem závažného zdravotního problému. V prvé řadě je potřeba zaměřit se na nemoci štítné žlázy a diabetes.

Vliv může hrát i dlouhodobý stres. Stres oslabuje organismus na všech úrovních a kožní systém tu není výjimkou. Výpad vlasů s chronickým stresem může souviset. Ale stres sám o sobě není nikdy jedinou příčinou. Pokud v důsledku dlouhodobého stresu vlasy padají, většinou s tím souvisí i nesprávná životospráva i životní styl. To vše je pak nutné brát v úvahu.

Stačí šampon nebo potravinový doplněk?

Ne, je to pouze pomocný prostředek, který vypadávání vlasů zpomalí a jeho účinek je navíc velmi individuální. Především to nepomůže v případě jiného zdravotního problému. Navíc ani při podpůrné léčbě někdy nelze vypadávání vlasů vedoucí k určitým typům plešatosti zastavit.

V mnoha případech je padání vlasů pouze důsledkem jiného zdravotního problému, který ale vyřešit lze a tím i následně zastavit výpad vlasů. Když tento problém máme, je potřeba se nechat vyšetřit kožním lékařem, který zjistí, jestli je výpad vlasů přirozený nebo je součástí nějakého patologického procesu v organismu, který je možné vyřešit. Sami jádro problému nemůžeme odhalit. Kožní lékař na základě několika vyšetření stanoví další léčebný postup. Návštěvu lékaře proto nezanedbejte především, pokud se skutečně jedná o dlouhodobou záležitost.

Co jako první pomoc zakoupit, třeba po období stresu? Rozhodně mohou pomoci vitaminy skupiny B, zinek, selen nebo pupalka dvouletá, která pomáhá i na nehty. Může se použít i methionin, který se podává v kapslích. Návštěvu lékaře ale nikdy nezanedbejte.

Spustit audio

Související