Pádit, nápad, nápadník, nápadný

22. září 2004

Dnes ještě zůstanu u slova pád, které jsem tu probíral už včera a předevčírem v souvislosti s novým českým filmem Horempádem. Vyjmenoval jsem některé, zdaleka ne všechny, jeho příbuzné a slíbil jsem, že ke zvlášť zajímavým se ještě vrátím.

Kromě slov dopad, propad, padací, odpad, výpad, západ, vpád, přepad, padák, upadat, připadat, o kterých bychom to asi řekli i na první pohled, do příbuzenstva výrazu pád patří i slova, u nichž bychom to nečekali. Souvislost slovesa pádit ve významu rychle běžet a pádu vysvětluje Václav Machek ve svém slovníku takhle: "Míní se let jako při pádu, pohyb málem tak rychlý a překotný, jako když něco padá."

Michal Novotný

Také slova nápad a napadnout ve významu okamžitá, náhlá myšlenka, objevení se takové myšlenky určitě souvisejí s rychlostí, překotností. Myšlenky, kterým říkáme nápady, přicházejí podobně rychle, jako když něco padá. Jenže jak je to hodně podobnými slovy nápadník a nápadný? Tady se nám žádná souvislost s rychlostí pádu nevybavuje. Nápadník je muž, který se uchází o ženu a také budoucí dědic, například královského trůnu, a nápadný člověk je člověk budící pozornost. V obou případech skutečně jde o pád. Původní význam slova nápadník byl ten feudální. Nápadník, dědic, čekal, až na něj po něčí smrti takříkajíc spadne dědictví. Statek, vesnice, celé království. Dnes ovšem nápadník nemůže čekat, až mu žena, o níž má zájem, takříkajíc spadne do klína, dnešní nápadníci se musí snažit. Například aspoň tím, že jsou nápadní. Nápadný člověk je taková osoba, která nám jaksi okamžitě padne do oka. Rychle, jakoby pádem, vzbudí naší pozornost; obvykle svým neobvyklým zjevem či chováním. Vidím, že jsem vyčerpal čas a pořád ještě nejsou u konce s jazykovými zajímavostmi kolem výrazu pád. Takže ještě zítra; slova padouch a spády i slovní spojení mít na nějako spadeno si nezaslouží, abychom je odbyli.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka