Pády a zranění aneb Proč se s věkem zhoršuje rovnováha?

Po 65. roku se stává nejčastější příčinou potíží, kvůli kterým lidé vyhledávají lékaře, ztráta rovnováhy. V důsledku zhoršené stability totiž dochází k častým pádům a následným, někdy i velice těžkým zraněním. Co bývá příčinou poruch rovnováhy?

Rovnováhu zajišťuje v lidském organismu součinnost několika různých systémů. Mozek má nelehký úkol udržet stabilitu těla při chůzi, při změně polohy a dalších podobných případech. Proto využívá informace ze zraku, z vnitřního ucha i z pohybového aparátu.

S postupujícím věkem pochopitelně přibývají určité nemoci, které mohou vést k poruchám rovnováhy a následným pádům. Ale především se při stárnutí organismu fungování jednotlivých systémů přirozeně zhoršuje.

„Mění se zraková ostrost, zhoršuje se funkce rovnovážného systému umístěného ve vnitřním uchu, zhoršují se projevy pohybového aparátu, rozvíjí se artróza, zpomaluje se funkce nervového systému," vyjmenovává doc. MUDr. Jaroslav Jeřábek z Centra pro závrativé stavy Neurologické kliniky pražské nemocnice v Motole.

Příčinou poruch rovnováhy může být ale i konkrétní onemocnění. Příkladně lze uvést stařeckou cukrovku, případně kardiovaskulární onemocnění, jako jsou arytmie, poruchy srdečního rytmu, kolísavý tlak a podobně.

„Problémy s rovnováhou může způsobovat i užívání některých léků, zejména tlumících přípravků, ale třeba i běžně používaných analgetik," říká lékař.

Poruchám rovnováhy lze do jisté míry předcházet. „Zejména je důležité udržovat alespoň částečnou fyzickou aktivitu. Nevzdávat se třeba ani sportu, pokud jsme na něj byli zvyklí. A samozřejmě bychom se měli starat i o duševní svěžest," dodává doc. MUDr. Jaroslav Jeřábek.

Spustit audio