Paličkování se věnuje už 30 let a umění vamberské paličkované krajky vyučuje v kurzech

11. červen 2021

Helena Kubíková původně pracovala v potravinářském oboru. Dnes je za oblast paličkování členkou Národní komory módy v Praze a bez paliček, špendlíků a otočném válci zvaném „herdule“ si svůj život už ani neumí představit. 

Základní techniky se naučila před více než 30 lety. Stále se zdokonaluje a dnes tradiční paličkovací techniky předává dalším.

První paličkovanou krajku viděla ve svých pěti letech. Přesně si na tento den pamatuje. Byla na výletě v Praze a krajkovanou brož viděla ve výloze obchodu naproti orloji na Staroměstském náměstí. Tradiční vamberskou paličkovanou krajku pak znovu obdivovala na svatebních šatech, které byly součástí ručně šitého modelu.

Když se v roce 1986 dozvěděla o kurzu paličkovacích technik, který se konal v Nymburku, neváhala. Z nedaleké obce Všejany dojížděla za zkušenou krajkářkou, která ji naučila základy techniky z kolébky paličkování, z Vamberka. Postupně sama začala navrhovat různé vzory a v paličkování se zdokonalovala. Vždy vycházela z tradiční vamberské techniky i materiálů. Dnes je za oblast paličkování členkou Národní komory módy v Praze, pro kterou navrhla paličkovanou brož ve tvaru motýla.

Pečlivost nade vše

Helena Kubíková umí veškeré ruční práce včetně pletení a háčkování. Paličkování je ale skutečná láska. Své vzory a návrhy krajek si nejdříve načrtne na papír a poté je používá jako šablonu při paličkování. Nejraději vyrábí brože, okrasné límce nebo dečky. Na veškeré práce používá originální vamberské nitě.

Na paličkování se jí líbí také to, že ho umí opravdu pouze málo lidí. Jedná se o náročnou techniku a krása paličkování vychází z přesnosti, kterou málokdo opravdu dodrží. Tím se paličkování stává náročným a málo dostupným uměním, jehož tradice se ale díky jeho jedinečnosti udržela přes 400 let. A podle paní Kubíkové se udrží i nadále. Stále více lidí se totiž o paličkování zajímá.

Vamberská krajka

Paní Kubíková vozí „herduli“ a paličky na každý rodinný výlet i na dovolenou. Když jí lidé například na koupališti vidí vytvářet s paličkami krásné vzory, hned se sami dávají do řeči a zajímají se, co to dělá.  Zájemců a hlavně zájemkyň o paličkování přibývalo. Proto se před třemi lety rozhodla založit v Lysé nad Labem kurzy.

Z původní dvacetičlenné skupiny dnes zůstalo deset stálých členek, které se pod vedením paní Kubíkové v umění paličkované krajky získaly už četná ocenění. Své práce vystavují až do 17. července na nové výstavě ručně paličkované krajky v Městském paláci Tepl v Mladé Boleslavi.

Spustit audio