Památku lidických obětí uctil prezident Zeman i premiér Babiš bez projevů. Pietní vzpomínka se uskutečnila i v Kladně

10. červen 2020

Prezident Miloš Zeman a další čelní představitelé země si dnes v Lidicích připomněli 78. výročí vyhlazení obce nacisty. Letos kvůli pandemii koronaviru o komornější setkání. Pietní vzpomínka na oběti lidické tragédie se konala dopoledne i v Kladně.

Jako první uctili památku obětí přeživší a zástupci obce Lidice. Po nich položili věnec také prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) nebo předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Celá vzpomínka byla bez projevů. Kladení věnců doprovázelo jen bubnování. Na konci pietního aktu pak zazněla česká státní hymna. Lidé můžou přijít uctít památku obětí dnes odpoledne,“ hlásila z Lidic redaktorka Českého rozhlasu.

Součástí vzpomínkového dne nebyla obvyklá ranní mše a nebude ani tradiční odpolední přehlídka dětských sborů. Ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík minulý týden uvedl, že nebylo možné akci plánovat dostatečně dopředu, aby mohla být v obvyklém rozsahu. Pietní vzpomínka se v uplynulých letech konávala v sobotu blízkou 10. červnu, letos připadla přesně na den výročí, navíc na středu, stejně jako v den vyhlazení obce.

Pietní vzpomínka na oběti lidické tragedie se uskutečnila i před budovou gymnázia v Kladně

V noci z 9. na 10. června 1942 obklíčili vesnici příslušníci německé pořádkové policie a gestapa. Obyvatele vyvlekli z jejich domovů a rodiny rozdělili. Muže a chlapce nad 15 let nahnali do stodoly Horákova statku a ženy s děti poslali do Kladna. „Dodneška jsem se nesmířila se smrtí tatínka. Bylo mu tehdy 50 let a jako kdyby něco tušil. U branky mi řekl Jaři, nezapomeň na Boha. A snad dá Bůh, že se ještě uvidíme,“ vzpomínala pro Český rozhlas na události před 78 lety poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková. 

Pietní vzpomínka se dnes dopoledne uskutečnila i před budovou kladenského gymnázia, kde před 78 lety viděly mnohé lidické ženy naposledy své děti.

Nacisté v červnu 1942 postříleli přímo v Lidicích 173 mužů. Matkám na v tělocvičně v budově gymnázia v Kladně odebrali děti a všechny ženy poslali do koncentračních táborů. 82 dětí zavraždili nacisté jen o pár týdnů později v plynovém autě ve vyhlazovacím táboře Chelmno nad Nerem. O osudu dětí, ale také otců a bratrů se ženy dozvěděly až po skončení druhé světové války. Z koncentračních táborů se jich vrátilo 143. Následně se podařilo vypátrat 17 lidických dětí, které Němci vybrali na poněmčení.

Spustit audio