Památník Karla Čapka představuje v nové expozici Smrděnku

4. červenec 2020 07:40

Škodou Rapid z roku 1937 se vozil i Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou. A právě do památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše si veterána můžete přijet prohlédnout. Jedná se o stejný model, který si na začátku roku 1937 manželé pořídili a přezdívali mu Smrděnka. 

Vedle hlavní budovy Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše stojí nenápadná garáž. Desítky let se v ní kupily nepotřebné věci a byla zavřená. Od soboty 4. července se ale stává součástí tamní expozice. Zaparkovaná v ní bude třiaosmdesát let stará Škoda Rapid. Stejný model si na začátku roku 1937 pořídil i Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou a přezdívali mu Smrděnka.

V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti

Historický automobil v černém lesklém laku je na svůj věk ve skvělém stavu, s lehkým nákladem by prý zvládl i kratší výlet. "Vůz je ale na dnešní poměry velmi skromný, měří něco málo přes čtyři metry. A hlavně je hodně úzký. Takže ti dva, kteří vedle sebe seděli na zadní lavici, tedy Karel Čapek a Olga Scheinplugová se k sobě opravdu tulili. I kdyby nechtěli, tak by se zkrátka tulit museli. Vepředu totiž seděl najatý řidič, protože Karel Čapek neměl řidičský průkaz," vysvětluje ředitel památníku Zdeněk Vacek.

Spustit audio