Památný dub v Novém Strašecí na Rakovnicku prošel omlazovací kůrou

13. listopad 2014

Památný dub v Novém Strašecí na Rakovnicku prošel omlazovací kůrou. Strom získal nárok na bezplatné ošetření v projektu Zdravé stromy pro zítřek.

Poukazy na ošetření zdarma třetím rokem rozdělují Nadace Partnerství a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Důstojná krása mohutného dubu v ulici Fortna v Novém Strašecí vyniká právě teď na jaře, kdy je strom bez listí. Stáří stromu odhaduje certifikovaný arborista Petr Růžička na 150 až 300 let. Popisuje, co se stromem bude dělat: „Jedná se o památný dub, u kterého se v koruně vyskytují suché větve a my tím řezem zvětšíme provozní bezpečnost toho stromu. Dále tam začíná v periferních částech k zasychání a ztrátě aktivity, takže my zakrátím periferní části koruny a trochu strom stimulujeme k větší aktivitě v těch dolních částech. Je to taková prevence proti rozpadu koruny do budoucna, aby tady nedošlo ke střetu s lidmi nebo s majetkem.“

A pak už se Petr Růžička stává téměř horolezcem. Nejprve musí vybrat větev pro lano, po kterém se dostane do koruny. A když je nahoře, přijde na řadu pila. Zvuk pily a člověk vysoko v koruně stromu budí samozřejmě pozornost kolemjdoucích.

„Je to báječný, že se o to někdo postará, protože spousta dětí si tady hraje. Vidím, že pán je na to sám, nezávidím mu to, ale je to dobře, je to hezké,“ říká Luděk Macoun, který práci arboristy pozoruje spolu s Janem Vitnerem z novostrašecké radnice. Ten vysvětluje, proč je péče zrovna o tento dub důležitá: „Je v plánu tady dělat dětské hřiště, tak aby ten strom byl bezpečný pro děti a maminky, co pod ním budou ve stínu. Nám se to moc líbí, kdyby to šlo na více stromů, tak budeme moc rádi, protože to ošetření není vůbec levné.“

Odborné ošetření stromu stojí někdy až desítky tisíc korun. A odborníci tuto práci po celé republice vykonají zdarma na celkem osmnácti stromech.

autor: Jana Káninská
Spustit audio