Paní Natálie z Dnipra: Domů na Ukrajinu se určitě chceme vrátit. Za pomoc jsme vám moc vděční

25. březen 2022

Starosta obce Jenštejn a místní dobrovolní hasiči se domluvili, že dovezou na Ukrajinu humanitární pomoc a zpátky do Čech přivezou Ukrajince, kteří prchají před válkou. V Jenštejně u Prahy teď proto žije i rodina paní Natálie z Dnipra.

„Válka začala 24. února ve čtvrtek ráno a my jsme se hned o víkendu dohodli, že pojedeme na Ukrajinu. Zjistili jsme totiž, že tam máme nějakého našeho občana, jeho dvě kmotřenky a babičku. Následující středu večer jsme tedy s našimi dobrovolnými hasiči vyrazili na Ukrajinu,“ popisuje nezávislý starosta obce Jenštejn u Prahy Norbert Hlaváček.

V neděli zároveň vyhlásili sbírku. Za dva dny se podařilo vybrat 60 tisíc korun a spoustu hmotné pomoci. Na Ukrajinu tedy vyjela dvě po střechu naložená auta s potřebnými věcmi. „Po několika hodinách čekání na slovensko-ukrajinském hraničním přechodu Vyšné Nemecké jsme se konečně dostali na Ukrajinu. Zpátky do Jenštejna jsme přivezli dvě malé děti, jejich 81letou babičku a jednu maminku s dítětem,“ dodává starosta Hlaváček.

Rodina jela z Dnipra humanitárním vlakem na západ Ukrajiny. „Zprvu jsme hodně váhali, jestli odejít nebo neodejít. Pak jsme ale slyšeli první sirény. Už nějaký rok se známe s Adamem z Jenštejna, tak jsme mu zavolali a domluvili se, že nějaký čas budeme bydlet u něj,“ popisuje se slzami v očích paní Natálie, která v Dnipru pracovala jako personalistka. Cesta humanitárním vlakem byla podle ní opravdu dlouhá. Jeli 32 hodin. Jsou prý ale velmi rádi, že se vůbec do vlaku dostali, protože před ním byly kilometrové fronty. V nich hlavně maminky s dětmi. I s kojenci. Z vlaku se vyhazovala velká zavazadla, aby se tam vešlo víc lidí. „Dobrovolníci ale zajistili jídlo i pití, takže jsme se nakonec v pořádku dostali na západ. A tam nás naložili dobrovolní hasiči a starosta z Jenštejna,“ doplňuje paní Natálie, podle které se určitě chtějí vrátit domů. Hned jak válka skončí.

19letá Dáša studuje druhým rokem překladatelství na Univerzitě v Dnipru: „I pro mě bylo hodně těžké opustit město. Mám tam spoustu kamarádů. Dnipro je naše město a Ukrajina naše země,,“ říká rozhodně Dáša.

Rodinu ubytoval v Jenštejně pan Adam, který děkuje za veškerou pomoc jak jenštejnskému starostovi, tak místním dobrovolným hasičům a taky občanům. Ti darovali ukrajinské rodině například spoustu oblečení a dětská kola.

„Obec otevřela transparentní účet, schválený Středočeským krajem, na který mohou zájemci přispívat zhruba jeden rok. Chceme, aby prostředky z tohoto účtu byly použity skutečně adresně a cíleně pro lidi, kteří teď tady s námi v Jenštejně budou bydlet. Aktuálně (k 24.3.) jich je víc než 40,“ uzavírá nezávislý starosta Jenštejna u Prahy Norbert Hlaváček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.