Panika, šok a stres. Válka na Ukrajině změnila život paní Táně ze dne na den. S dětmi a maminkou našla azyl ve Zvánovicích u Říčan. Chce se ale co nejdříve vrátit zpět

3. březen 2022

Rozhodovala se 3 dny, ale nakonec odjela. Paní Táňa vzala ročního syna, osmiletou dceru a 73letou maminku, a z válkou zmítané Ukrajiny uprchla. Ubytování jim nabídla paní Martina s partnerem Vladimírem ze Zvánovic u Říčan. Na Ukrajinu se chce Táňa ale co nejdříve vrátit, aby pomohla své zemi.

Paní Táňa je povoláním učitelka, která studovala i na Slovensku a také pracovala na slovenském konzulátu. První den jejího pobytu ve středních Čechách s ní natáčela Soňa Jindrová.

"My sme ze Zakarpatska z Mukačeva. Když začala vojna, tak sme dostali strach. Všude sa psalo: 'Ženy a děti, choďte preč.' Tak sme na treti den odjeli," říká unaveným hlasem paní Táňa.

Cesta její rodiny do Čech vedla přes Rumunsko, byla dlouhá a únavná. Z únavy a stresu se rodina teprve začíná pomalu vzpamatovávat, ale také vědí, jaké měli štěstí. Švagrová paní Táni žije v Kyjevě a už nemá šanci se odtamtud dostat. Paní Táňa sotva polyká slzy, když o ní začne mluvit: "My máme švagrinu v Kyjevě. Její malý má 4 roky. Keď sa dovoláme, tak oni už len plačů. Ten malý prestal hovoriť. Sedí v krytoch a čakajů."

Paní Táňa utekla před válkou jenom proto, aby ochránila své děti. Před odchodem nechala klíče od bytu známým, aby tam mohl kdokoliv případně bydlet a většinu svých úspor poslala na výzbroj pro ukrajinskou armádu. S manželem se chtějí co nejdříve vrátit zpátky, aby za svoji zemi mohli bojovat a pomohli jí. Považují to oba za svou svatou povinnost.

Poslechněte si příběh paní Táni v reportáži Soni Jindrové.

Spustit audio

Související