Pařeniště nebo skleník? Zjistěte, jaké mají výhody při sadbě zeleniny

Pokud vlastníte vytápěný skleník nebo máte v plánu založit v únoru teplé pařeniště, nastal čas pro předpěstování sadby. Jak se pustit do práce?

Vysévat můžete raný salát, kedlubny, nejranější květák (z chladnomilných či chlad tolerujících); do skleníku na březen papriky, lilky, rajčata. Výsev muškátů stihnete už jen s odřenýma ušima, pokud je vysejete po půlce ledna, nestihnou nejspíš v květnu zakvést.

Pařeniště

Pokud máte zdroj čerstvého koňského nebo hovězího hnoje, je to zdroj tepla prakticky zdarma. Vyplatí se potom pořízení pařeniště.

Teplé pařeniště je v podstatě jáma o rozměrech minimálně 120 x 200 cm, hluboká 50 až 60 cm. Nahoře s rámem z betonu, fošínek, silných prken, překrytá okny se skleněnou nebo plastovou výplní. Jáma je přes zimu zakrytá, nejlépe vyplněná suchým listím, aby moc nevymrzala.

Po polovině února se zaplní čerstvým slamnatým hnojem, který začne hřát. Na něj se naveze asi 20 cm zeminy (aby sahala 10 cm pod sklo) a po pár dnech můžete začít sázet: salát, kedlubny, květák. Hnůj hřeje až do jara, postupně pomalu slehává.

Skleník

Skleník vytápíme kamny, elektřinou nebo teplou vodou (půdní a nadzemní topení). Můžeme v něm topit i jako v pařeništi, předpokladem je možnost vyvážet přibližně 50 cm vrstvu zeminy ze skleníku.

Jsou pařeniště stále in?

Ano, moderní jsou například pařeniště z akrylátů. Pokud pod nimi vyhloubíte jámu, poslouží stejně jako rám s okny, možná i lépe. Jsou vyšší, můžeme do nich sázet v dubnu papriky, keříková rajčata. Jen jejich rozměry nejsou pro tyto účely optimální. Lepší je složit alespoň dvě vedle sebe, aby byly tepelně méně ztrátové.

Nemáte skleník ani pařeniště?

Pokud nevlastníte ani jedno ani druhé, nabízí se otázka, kdy začít s předpěstováním sadby. Pro výsadby prakticky až do poloviny či konce května platí pravidlo s předpěstováním (výsevem) začít:

Solidní sadba květáku může narůst i v malých buňkách sadbovačů. Potřebné živiny dodáváme zálivkou

u lilku 3 měsíce + 2 týdny (tedy 14 týdnů před výsadbou)
u paprik a rajčat tři měsíce před výsadbou (12 týdnů)
u salátů, kedluben, květáku, okurek přibližně 6 týdnů před výsadbou
u melounů, dýní, cuket a okurek, které sázíme od poloviny dubna, vyséváme 3 týdny před výsadbou

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio