Pařížský tatarák zjemněný smetanou pro herečku Danu Syslovou

Nedělní kuchařský kurz nás tentokrát zavedl do restaurace Máneska v Praze 2, kde kuchyni velí Josef Tóth. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil dělat pravý pařížský tatarák, který podával s domácími chipsy. To vše s nimi ochutnala i herečka Dana Syslová.

Pařížský tatarský biftek

150 g očištěného masa (svíčková nebo hovězí zadní)
30 g kapar
1 červená cibule
dijonská hořčice
1 žampion
30 g sterilovaných okurek
trochu majonézy
sůl
pepř

Postup:

Do mísy dáme dvakrát až třikrát namleté maso (nebo najemno naškrábané nožem).

Ingredience k přípravě pařížského tataráku

Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, okurku, oloupaný a najemno nakrájený žampion a přeseknuté kapary. Dále přidáme dijonskou hořci a majonézu a dobře promícháme. Na závěr osolíme a můžeme podávat.

Podáváme na talíři jako vytvarovaný nok. Ozdobit můžeme nakrájenou cibulí a kaparami.

Domácí bramborové chipsy

brambory na smažení
olej
sůl

Postup:

Brambory oloupeme a přes noc necháme odmočit ve vodě, aby se zbavily škrobu.

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Dana Syslová a Josef Tóth

Druhý den brambory nakrájíme na tenké plátky a vysušíme (například v papírové utěrce).

Smažíme na rozpálené pánvi s větším množstvím oleje. Použít ale můžeme také fritézu.

Po osmažení opět vysušíme v papírové utěrce a teprve pak osolíme.

Josef Tóth

Vyučil se v Otrokovicích. Svou kuchařskou kariéru začínal v Luhačovicích v hotelu Pohoda. To, co v kuchyni umí, se naučil hlavně praxí v síti restaurací Ambiente. Miluje grilování a přípravu masa. Rád si dělá všechno sám a nepoužívá polotovary a dochucovadla. Když něco dojde, nenahradí to umělou přísadou. Dnes šéfuje restauraci Máneska v Praze na Vinohradech.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.