Park Folimanka rozdělil některé obyvatele a radnici. Praha 2 ho chce po svém upravit, část lidí je proti

19. červenec 2021

Část lidí z Prahy 2 nesouhlasí s úpravami v parku Folimanka. Radnice druhé městské části chce pod Nuselským mostem nechat postavit nová hřiště na cvičení, grilovací místa, stánek s občerstvením nebo betonový ovál. Podle některých místních ale do parku patří hlavně zeleň, a ne beton.

„My tomu říkáme lunapark nebo Matějská. Ale Matějská trvá měsíc. A tady to bude dvanáct měsíců,“ komentuje úpravy parku Folimanka Kamila Šmídová. Vadí jí hlavně dva betonové ovály v parku. Na jednom mají lidé v zimě bruslit, na druhém by měla být umělá tráva. „A na té umělé trávě, kam budou chodit čůrat psi, kočky – v Nuslích máme i lišku – tam se má cvičit jóga,“ dodává.

Kamila Šmídová proto sepsala proti projektu radnice petici. Do pátku ji podepsalo víc než 900 lidí. Několik desítek jich také v týdnu demonstrovalo před radnicí Prahy 2.

„Je to předimenzované, je tam těch prvků moc a ani jeden z nich neplní svou funkci,“ kritizuje Tomáš Čada, který do Folimanky chodí pravidelně se svými třemi dětmi. Je i členem petičního výboru. „To, co je navrženo, neprošlo žádnou architektonickou soutěží. Vytváří to prostor, který je spíš pro zábavu než pro odpočinek,“ dodává.

Práce na úpravách mají začít v srpnu

Protestující chtějí, aby radnice projekt upravila, nebo raději úplně zamítla. „Projekt má finální podobu. A s ohledem na probíhající výběrové řízení na zhotovitele stavby není ani možné ho výrazněji měnit,“ říká vedoucí Odboru majetku a investic Prahy 2 Petr Grametbauer. Práce mají podle harmonogramu začít v srpnu.

„Nechceme, aby parky v Praze 2 byly skanzeny. Beton v parku zabere zhruba 1 % z 8,5hektarové rozlohy parku,“ upřesňuje.

Místním vadí i to, že s nimi radnice podle nich o projektu předem nediskutovala. Vedoucí odboru Grametbauer ale tvrdí, že s lidmi mluvili architekti přímo v parku. „Oslovovali místní občany všech generací. Bohužel se vždy najde část aktivistů, která bojuje proti všemu,“ dodává.

Radnice nyní hledá firmu, která park upraví. Kolik za volnočasový areál zaplatí, bude podle Grametbauera jasné až po skončení výběrového řízení.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka