Park u Benaru ve Slaném by se měl po opravě na podzim otevřít veřejnosti

14. březen 2021

Už letos na podzim by se měl pro veřejnost otevřít park u Benaru ve Slaném. Zámecká zahrada spolu s prvorepublikovou vilou řadu let chátraly a investor tam chtěl postavil bytový komplex. Nakonec ale historicky velmi cenný park získalo město a chce ho navrátit lidem.

Prvorepubliková zámecká zahrada s akvaduktem stojí nedaleko vily, která připomíná britská venkovní sídla. Tak vypadá park Benar ve Slaném, který navrhl slavný zahradní architekt Josef Kumpán. Zahrada ale řadu let chátrala, až ji před dvěma lety turecký vlastník daroval Slanému. Město do ní investovalo už miliony korun a na podzim ji chce definitivně otevřít lidem.

Město si nechalo na obnovu parku zpracovat architektonickou studii, která vychází z původní podoby ploch navržené prvorepublikovým architektem Josefem Kumpánem (1885 – 1961). Kumpán byl absolvent zahradnické školy v Lednici na Moravě a pracoval například v Hamburku a Berlíně. Podle jeho návrhu vznikly také parky v Třebíči nebo Přerově.

V parku se také nachází zámeček, který byl nedávno vyhlášený kulturní památkou. O jeho využití zatím není rozhodnuto. Jen rekonstrukce parku i s opravou plotu a přilehlých chodníků vyjde na zhruba 30 milionů korun. Na park je navázána i investice do blízkého koupaliště. To buď město opraví nebo tam vznikne přírodní biotop.

autoři: Jaroslav Hroch , Von
Spustit audio