Pásový opar přichází plíživě. Jako první pomoc i na doléčení poslouží vitaminy skupiny B

16. prosinec 2020

Na podzim a v zimě se objevuje mnoho virových onemocnění, a velmi často i tzv. pásový opar. Ve své podstatě se jedná o stejný virus, jako je virus planých neštovic. Opatrnost je proto na místě v případě, že ve své blízkosti máte dítě, které tímto dětským onemocněním trpí. Není to časté, ale může se stát, že se tento virus dostane i do okolí a postihne ve formě pásového oparu i dospělé jakéhokoliv věku.

Pásovým oparem můžeme onemocnět kdykoliv, ale většinou se objevuje po nějakém stresu, rozčilení, po nějaké infekční chorobě nebo horečnatém onemocnění.

Na podzim a v zimě se objevuje mnoho virových onemocnění, a velmi často i tzv. pásový opar. Ve své podstatě se jedná o stejný virus, jako je virus planých neštovic. Opatrnost je proto na místě v případě, že ve své blízkosti máte dítě, které tímto dětským onemocněním trpí. Může se totiž stát, že se tento virus dostane i do okolí a postihne ve formě pásového oparu i dospělé jakéhokoliv věku. Pásovým oparem můžeme onemocnět kdykoliv, ale většinou se objevuje po nějakém stresu, rozčilení, po nějaké infekční chorobě nebo horečnatém onemocnění.

Vodu držte od postiženého místa velmi daleko, stav může velmi zhoršit

Ve své podstatě se jedná o zánět nervových zakončení. Říká se mu „pásový opar“ proto, že běží v pásu podle zaníceného nervu. Zánět nejprve začíná červeným flekem, a když propukne naplno, projevuje se puchýřky, které se postupně rozpínají i do okolí postiženého nervu. Stejné jako u planých neštovic, i v tomto případě by dotyčný měl puchýřky sušit lihem, tekutým pudrem nebo genciánovou violetí a neměl by puchýřky máčet. Mohly by pak zhnisat a to pak bolí daleko více. Pásový opar může provázet i lehce zvýšená teplota, především u pacientů, kteří trpí silný stresem, což onemocnění nervu pouze zhoršuje.

Bolestivost, která může v počátku simulovat jiné onemocnění

Před samotným akutním propuknutím se pásový opar může ohlašovat poměrně dlouho předem silnou bolestivostí daného místa. Tato bolestivost bohužel může simulovat i různá jiná onemocnění a komplikuje včasnou diagnózu. Může trvat až tři týdny než se na bolestivém místě objeví puchýřky a projeví se pravý důvod bolestivosti – tedy akutní pásový opar. Bolest a citlivost kůže v postiženém místě může přetrvávat i po odeznění puchýřků. Je to individuální, ale běžné je týden až dva. Jsou i pacienti, kdy se bolest objevuje i po dvou letech, například při změně počasí.

Včasnost léčby antivirotiky je rozhodující. Nezapomínejte na vitaminy skupiny B

Pásový opar se může objevit i na hlavě a na oku, kdy může napadnout i oční rohovku, což je velmi bolestivé a nepříjemné a hlavně velmi nebezpečné. Dalším místem výskytu mohou být i genitálie. V tom případě mohou i praktiční lékaři předepsat antivirotikum. Tato léčba se ostatně nasazuje v každém případě, a čím dříve se s ní začne, tím lépe. Má totiž smysl pouze v počátcích onemocnění, když je ještě tzv. virémie, tedy když je ještě v krvi hodně virů. V momentě, kdy se puchýřky objeví, tato forma léčby už nepomůže. Vzhledem k tomu, že se jedná o zánět nervových zakončení, na doléčení i jako podporu léčby je vhodné užívat především skupina vitamínů B, které mohou regeneraci nervu značně podpořit. Především vitamin B1 a B6.

Spustit audio

Související