Pásový opar se může objevit kdekoliv na těle

3. květen 2023

Mezi nepříjemná virová onemocnění patří tzv. pásový opar. Ve své podstatě se jedná o zánět nervových zakončení, který se může objevit kdekoliv na těle. Léčba antivirotiky pomůže pouze při včasném nasazení. Pomohou i vitaminy skupiny B.

Ve své podstatě se jedná o stejný virus, jako je virus planých neštovic. Patří do skupin tzv. herpes virů. Opatrnost je proto na místě v případě, že ve své blízkosti máte dítě, které tímto dětským onemocněním trpí. Může se totiž stát, že se tento virus dostane i do okolí a postihne ve formě pásového oparu i dospělé jakéhokoliv věku. Bohužel, imunitu proti pásovému oparu planými neštovicemi nezískáme a i pro prodělaném pásovém oparu ho můžete získat znovu. 

Ve své podstatě se jedná o zánět nervových zakončení, který se táhne například od páteře do přední části těla po celém dermatomu. Jedná se o velmi bolestivé onemocnění.

Vodu držte od postiženého místa velmi daleko

Pásovým oparem můžeme onemocnět kdykoliv, ale většinou se objevuje po nějakém stresu, rozčilení, po nějaké infekční chorobě nebo horečnatém onemocnění. Nemoc se nazývá „pásový opar“ proto, že běží v pásu podle zaníceného nervu.

Zánět nejprve začíná červeným flekem, a když propukne naplno, projevuje se puchýřky, které se postupně rozpínají i do okolí postiženého nervu. Stejné jako u planých neštovic, i v tomto případě by dotyčný měl puchýřky sušit lihem, tekutým pudrem nebo genciánovou violetí, a neměl by puchýřky máčet. Mohly by pak zhnisat a to pak bolí daleko více. Pásový opar může provázet i lehce zvýšená teplota, především u pacientů, kteří trpí silný stresem, což onemocnění nervu pouze zhoršuje.

Bolest, která může v počátku simulovat jinou nemoc

Před samotným akutním propuknutím se pásový opar může ohlašovat poměrně dlouho předem silnou bolestivostí daného místa. Tato bolestivost bohužel může simulovat i různá jiná onemocnění včetně infarktu, žlučníkového záchvatu nebo migrény, a komplikuje tak včasnou diagnózu.

Může trvat až tři týdny než se na bolestivém místě objeví puchýřky a projeví se pravý důvod bolestivosti – tedy akutní pásový opar. Bolest a citlivost kůže v postiženém místě může přetrvávat i po odeznění puchýřků. Je to individuální, ale běžné je týden až dva. Jsou i pacienti, kdy se bolest objevuje i po dvou letech, například při změně počasí.

Včasnost léčby antivirotiky je rozhodující

Pásový opar se může objevit i na hlavě a na oku, kdy může napadnout i oční rohovku, což je velmi bolestivé a nepříjemné a hlavně velmi nebezpečné. Dalším místem výskytu mohou být i genitálie. V tom případě mohou i praktiční lékaři předepsat antivirotikum. Jinak zacílenou léčbu antivirotiky nasazují dermatologové.

Čím dříve se s léčbou antivirotiky začne, tím lépe. Má totiž smysl pouze v počátcích onemocnění. V momentě, kdy se puchýřky objeví, tato forma léčby už nepomůže. Vzhledem k tomu, že se jedná o zánět nervových zakončení, na doléčení i jako podporu léčby je vhodné užívat především skupinu vitamínů B, které mohou regeneraci nervu značně podpořit. Především vitamin B1 a B6.

 

 

Spustit audio