Páteční Noční linka: Učili jste se někdy hrát na hudební nástroj?

22. říjen 2021

Učili jste se hrát na nějaký hudební nástroj? A naučili jste se? Chodili jste do hudebky dobrovolně, nebo vás donutili rodiče?

Dnes si připomínáme 210. výročí narození slavného maďarského hudebního skladatele, klavíristy a dirigenta, Ference Liszta, jednoho z největších klavírních virtuozů doby Rakousko-Uherska.

Franz, kterého základům klavírní hry učil již od šesti let jeho otec, projevil záhy výjimečné hudební nadání. Hudbu skládal od osmi let a první koncerty byl schopen absolvovat už v devíti letech. Co by klavírní virtuos procestoval Liszt téměř celý svět. Jeho proslulost po Evropě byla srovnatelná s houslovým virtuosem Paganinim.

Zkrátka - když máme pro něco talent, třeba pro interpretaci hudby, tak nám učení se v té oblasti jde většinou radostně a samo. Zavzpomínejme dnes v Noční lince na vaše pokusy hrát na hudební nástroj. Byly úspěšné? Toužili jste na něco hrát? Naučili jste se třeba na kytaru a brnkali tak nejen na struny nástroje, ale pánové třeba i na strunu nejednoho dívčího srdce?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.