Patnáct milionů korun údajně utratilo bývalé vedení Domova Svojšice za nábytek a vybavení auta, peníze pro klienty teď chybí

7. srpen 2019 13:24

AKTUALIZOVÁNO Pražský magistrát připravuje kontrolu svých zařízení poskytujících sociální služby. V Domově Svojšice na Kolínsku, který se stará o lidi s mentálním postižením, totiž audit ukázal, že tam bývalé vedení utrácelo svěřené peníze třeba za předražené vybavení. Peníze následně chyběly na dostatečnou péči o klienty. Bývalý ředitel pochybení odmítá.

Bývalé vedení Domova Svojšice podle auditu promrhalo přes patnáct milionů korun. V roce 2017 a 2018 ústav utrácel velké částky třeba za nadstadardně vybavené služební auto ředitele, nebo předražený nábytek, který ale zařízení nikdy nedostalo. 

Auto se speciální výbavou za asi 700 tisíc korun stojí podle radní pro sociální věci Mileny Johnové z uskupení Praha sobě nevyužité na dvoře domova. 

Bývalý ředitel domova Vítězslav Forman pochybení odmítá a výroky Johnové považuje za osobní útok. "Pořídili jsme Peugeota 308 se zařízením na převážení invalidních vozíků a koupi auta schválila rada," argumentuje Forman. 

Audit zároveň odhalil, že ústav nakupoval vybavení, které s provozem zařízení nesouviselo, nebo platil fiktivní konzultace. To vše bez výběrových řízení.

Vedení domova zároveň nedodržovalo limity počtu zaměstnanců, a peníze "ušetřené" za neobsazená místa pak rozdělilo na odměny vybraných zaměstnanců. Údajně šlo o několik stovek tisíc korun za rok.

I to bývalý ředitel odmítá. Tvrdí, že v domově byl nespočet kontrol a žádné pochybení nenašly, zařízení navíc končilo s vyrovnaným rozpočtem. 

Horší péče?

Nedostatek personálu se podle Johnové odrazil na kvalitě péče o klienty, kteří vyžadují individuální přístup. Řada z nich je zbavena svéprávnosti a nemají tak možnost se bránit, natož jít do jiného podobného zařízení.

Bývalého ředitele Vítězslava Formana odvolalo vedení magistrátu už v únoru a vypsalo výběrové řízení na nového ředitele. Legislativní oddělení magistrátu má do konce sprna říct, jaké právní důsledky z auditu vyplývají. Vyloučená není žaloba nejen na bývalého ředitele Formana, ale i některé pracovníky magistrátu. A to kvůli nedostatečným kontrolám.

Třeba ve Svojšicích se naposledy prověřovala kvalita služeb před šesti lety. Město proto připravuje další řadu auditů v některých svých sociálních zařízeních v Praze i mimo ni. Mají zjistit, jestli je zneužívání veřejných prostředků jen ojedinělý případ, nebo jde o systémový problém. Na základě těchto kontrol pak chce nastavit nový způsob třeba i pro financování zařízení.

Spustit audio