Patní ostruhy mohou narůst i vám. Parádu s nimi ale neuděláte

27. listopad 2019

Letošní zima sice přichází velmi pozvolna, ale určitě jste už i přes mírné teploty vyzkoušeli zimní obuv. Při změně letní obuvi na zimní se mohou při chůzi objevit překvapivé bolesti pat, které jste v loňském roce ještě nepociťovali. A to i přesto, že jste si po roce vzali stejnou zimní obuv. Radí MUDr. Petr Grenar.

Pokud nenosíte opravdu kvalitní obuv, vedle plochých nohou vám hrozí i tzv. patní ostruhy. Vznikají chronickým přetěžováním a usazováním vápníku na patní kosti. Na toto riziko je nutné myslet včas. Patní ostruhy vznikají dlouho a ještě déle se léčí.

Bolesti paty se mohou objevit především při změně obuvi. Nejčasněji je pociťujeme při přechodu z letní obuvi na zimní, a to i v případě, že jsme ve stejné zimní obuvi v loňském roce podobné problémy neměli. Tyto bolesti jsou často způsobeny tzv. ostruhou patní kosti. K patní kosti se upínají šlachy různých svalů z chodidla. Z důvodů podrážděn a dalších různých procesů, se může stát, že tyto ve své podstatě měkké úpony v oblasti paty osifikují, tedy ukládá se do nich vápník. Postupně se v místě objeví tvrdá struktura („ostruha“), která mechanicky tlačí na nervy v oblasti paty a způsobí zánět a bolest. Patní ostruhy tedy vznikají dlouhodobým a chronickým přetížením pat při chůzi. A za vše může stejný problém jako při vzniku plochých nohou – nevhodná a nekvalitní obuv.

Bolest přichází pozvolna, pokud se objeví, buďte obezřetní

Ze začátku bolest pociťujeme pouze, když na patu došlápneme u obuvi, která je nová nebo je nějak deformovaná. Ale když chodíme naboso nebo chvíli ležíme, bolest zmizí. Většinou při změně obuvi po určité době potíže samy odezní a není potřeba je léčit. Jiná situace nastává, pakliže bolest v oblasti paty trvá déle než měsíc. Pak s největší pravděpodobností sama o sobě nezmizí a je potřeba přistoupit k léčbě.

O všem rozhodne rentgen

Pokud bolesti pat nemizí, je nutné zajít k lékaři. Pro správnou diagnostiku je nutný rentgen, který ostruhu vyloučí nebo potvrdí. Od toho se odvíjí další terapeutický postup. Většinou se lokálně formou mastí nebo gelu aplikují analgetika a léky proti zánětu. Léčbu je možné doplnit celková analgetika formou tablety. Při nezlepšení přistoupíme k různým fyzioterapeutickým procedurám formou ultrazvuku nebo laseru a při vážných problémech je možné ostruhy rovněž odoperovat. Vždy je ale potřeba nespěchat a obrnit se trpělivosti. Efekt se neobjeví okamžitě. Problém se dlouho připravuje a dlouho léči. Pokud tedy pociťujete v patách při chůzi v zimní obuvi bolesti, na nic nečekejte a problém řešte. Nejlépe výměnou obuvi a častou chůzí naboso, alespoň doma.

Spustit audio